Ured Hrvatske biskupske konferencije za obitelj

Đakovačko-osječka

Ispis E-mail
Biskupijski ured:

Sredinom devedesetih godina prošloga stoljeća je osnivanjem Biskupijskog pastoralnog centra Đakovačke i Srijemske biskupije ustrojena i sekcija za pastoral braka i obitelji, koju je više godina vodio prof. dr. Pero Aračić, profesor Pastoralne teologija na tadašnjoj Visokoj bogoslovnoj školi u Đakovu. Pri istoj školi je osnovan i Institut za brak i obitelj. Sveukupno pastoralno djelovanje za brakove i obitelji u Đakovačkoj i Srijemskoj biskupiji je tada bilo u sve većem zamahu. Za vrijeme rata u Hrvatskoj (1991.-1995.) Biskupijski pastoralni centar nije prestao s radom ali je njegovo djelovanje bilo dosta ograničeno. Ni rad sekcije za pastoral braka i obitelji nije bio u tolikoj mjeri razvijen kao prije rata, ali primjerice tečajevi za pripravu na brak nisu prekidani.

Godine 1998. je započela 2. Biskupijska sinoda Đakovačka i Srijemska, kroz čiji se rad područje pastorala braka i obitelji iskristaliziralo kao jedno od najvažnijih područja sveukupnog pastoralnog djelovanja u Đakovačkoj i Srijemskoj biskupiji. Biskupijski ured za pastoral braka i obitelji je uslijed sinodskih događanja ponovo ustrojen 2003. godine. Prvim povjerenikom za pastoral braka i obitelji bio je imenovan vlč. Mato Gašparović, župnik, koji je tu službu, uz svoje redovite župničke obaveze, obnašao tri godine. U novom sazivu Povjerenstva za pastoral braka i obitelji vlč. Mato Gašparović je odgovoran za područje predbračnog pastorala, odnosno za tečajeve priprave na brak. Za službu povjerenika za pastoral braka i obitelji tadašnje Đakovačke i Srijemske biskupije 2005. godine imenovan je vlč. dr. Ivo Džinić, a u rujnu 2014. godine za povjerenika Đakovačke-osječke nadbiskupije imenovan je vlč. dr. Stanislav Šota

Biskupijski povjerenik:

vlč. dr. Stanislav Šota (tel.:031/802-227; e-mail: Ova email adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili Javascript )

Članovi povjerenstva ():

Vlč. Mato Gašparović
Vlč. Ivica Damjanović
Vlč. Tomislav Ćorluka
Vlč. Tomislav Ćurić
Gđa. Sanja Turčinović
Gđa. Elizabeta Matuzović
Gđa. Marinela Marić
Gđa. i gdin. Suzana i Mišo Matošević
Gđa. i gdin. Nevenka i Branko Vučina
Gđa i gdin. Ana i Leopold Volf
Gđa i gdin. Josipa i Dinko Hrehorović

Bračna i obiteljska savjetovališta:

Gđa. Suzana Matošević, voditeljica
Kumičićeva 14
35000 Slavonski Brod
(tel.: 035/411-420; e-mail: Ova email adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili Javascript )

Gđa Elizabeta Matuzović
Vukovarska 156
31000 Osijek

 

 
GESLO
Obitelji postani ono što jesi, obitelji vjeruj u ono što jesi. Ivan Pavao II

svijeca_stalak.jpgodlivena je u prigodi Prvog nacionalnog susreta hrvatskih katoličkih obitelji  u lipnju 2011. u Zagrebu. Simbolizira zajedništvo hrvatskih katoličkih obitelji u Uskrslome Gospodinu, istinskom Svjetlu. Svijeća, kao i hrastov svijećnjak na kojemu stoji, svojim znakovljem i izradom izražava njihovu vjeru u Krista i vjernost Katoličkoj crkvi povezujući prošlost, sadašnjost i budućnost hrvatskoga naroda i hrvatskih obitelji.

Letak          Knjižica

izazov_ocinstva_naslovnica.jpg
izazov_majcinstva_2017.jpg
wmof2018-web-button.png