Ured Hrvatske biskupske konferencije za obitelj

Naslovnica

Sastanak povjerenika za obiteljski pastoral i sjednica Vijeća HBK za život i obitelj

Ispis E-mail

Ppovjerenici-vijecnici_060616_web.jpgod predsjedanjem mons. Mate Uzinića, predsjednika Vijeća HBK za život i obitelj, u ponedjeljak 6. lipnja 2016. u prostorijima Hrvatske biskupske konferencije u Zagrebu održan je sastanak nad/biskupijskih povjerenika za pastoral braka i obitelji te sjednica Vijeća HBK za život i obitelj. Povjerenici i članovi Vijeća zajednički su razmotrili pitanje cjelovitog spolnog odgoja te mogućnosti širenja prirodnih metoda planiranja obitelji, a posvetili su i vrijeme planiranju iduće pastoralne godine.

Povjerenici su izviješteni o prošlim i aktualnim zbivanjima, a osobita pozornost posvećena je vrednovanju Drugog nacionalnog studijskog dana za djelatnike pastorala braka i obitelji održanog 22. i 23. travnja u Osijeku u organizaciji Ureda HBK za život i obitelj te Povjerenstva za pastoral braka i obitelji Đakovačko-osječke nadbiskupije. Petar-Krešimir Hodžić, voditelj Ureda HBK za život i obitelj, predstavio je rezultate obrade upitnika za vrednovanje. Utvrđeno je kako je studijski dan u gotovo svim svojim sastavnicama izvrsno ocijenjen, a konstruktivne kritike sudionika i voditelja radionica uz opažanja povjerenika bit će uzeti u obzir prilikom organizacije idućeg studijskog dana.

povjerenici_060616_web.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

U popodnevnim satima povjerenicima su se pridružili i članovi Vijeća HBK za život i obitelj. U temeljnoj točki zajedničkog dijela sjednice obrađeno je pitanja cjelovitog spolnog odgoja u radu s mladima, poglavito u kontekstu priprave za krizmu, te mogućnosti širenja prirodnih metoda planiranja obitelji kako u sklopu bliže priprave za brak tako i u okviru crkvenih bračnih i obiteljskih savjetovališta. Zaključeno je kako u tome svakako valja računati i na pomoć udruga koje se bave tom problematikom. Nadalje, pristupilo se zajedničkom planiranju iduće pastoralne godine i dogovoru oko termina održavanja sastanaka i sjednica.

povjerenici-vijecnici_060616_web.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Povjerenici i članovi Vijeća dali su svoj završni osvrt na priređeni katehetski materijal za muškarce/očeve. Dogovoreno je da se, uz još neke dopune, materijal uputi u daljnju proceduru kako bi sve bilo spremno za njegovo korištenje u župama od početka pastoralne godine 2016./2017. Također, zaključeno je da se na istom tragu krene u izradu katehetskog materijala za žene/majke koji bi se obrađivao u pastoralnoj godini 2017./2018.

U nastavku, nakon što su upoznati s aktualnim zbivanjima, članovi Vijeća HBK za život i obitelj još su razmotrili mogućnosti i način uključivanja u javne rasprave i savjetovanja vezana uz donošenje pravnih akata koji spadaju u djelokrug rada Vijeća.

 
GESLO
Obitelji postani ono što jesi, obitelji vjeruj u ono što jesi. Ivan Pavao II

svijeca_stalak.jpgodlivena je u prigodi Prvog nacionalnog susreta hrvatskih katoličkih obitelji  u lipnju 2011. u Zagrebu. Simbolizira zajedništvo hrvatskih katoličkih obitelji u Uskrslome Gospodinu, istinskom Svjetlu. Svijeća, kao i hrastov svijećnjak na kojemu stoji, svojim znakovljem i izradom izražava njihovu vjeru u Krista i vjernost Katoličkoj crkvi povezujući prošlost, sadašnjost i budućnost hrvatskoga naroda i hrvatskih obitelji.

Letak          Knjižica

izazov_ocinstva_naslovnica.jpg
izazov_majcinstva_2017.jpg
wmof2018-web-button.png