Ured Hrvatske biskupske konferencije za obitelj

Naslovnica

Održan Peti pastoralno-katehetski kolokvij za svećenike

Ispis E-mail

5pkk_2016_otvaranje.jpgU Nadbiskupijskom pastoralnom institutu u Zagrebu 24. i 25. veljače 2016. održan je Peti pastoralno-katehetski kolokvij za svećenike u organizaciji Vijeća za kler, Ureda za život i obitelj i Vijeća za katehizaciju i novu evangelizaciju Hrvatske biskupske konferencije. Tema kolokvija bila je Crkva je Božja obitelj u svijetu (Deus caritas est, br. 25.): O mogućnostima pastorala obitelji 'iz srca Evanđelja'. Program kolokvija obuhvatio je molitvu srednjeg časa, pet predavanja, euharistijsko slavlje te rad u skupinama.

Na kolokviju je sudjelovalo oko 150 sudionika iz svih hrvatskih nad/biskupija, među kojima i nekoliko nad/biskupa.

Peti pastoralno-katehetski kolokvij za svećenike svojom se temom nadovezao na prethodni u kojem je poseban osvrt bio stavljen na pastoral zaručništva. Prvi dan Kolokvija u srijedu, 24. veljače započeo je molitvom srednjeg časa, nakon čega su uslijedili pozdravni govori bjelovarsko-križevačkog biskupa mons. Vjekoslava Huzjaka, predsjednik Vijeća HBK za kler i dubrovačkog biskupa mons. Mate Uzinića, predsjednika Vijeća HBK za život i obitelj, koji je prenio i pozdrave mons. Želimira Puljića, predsjednika HBK.

Značaj kolokvija svojom nazočnošću prvog dana potvrdila su još dvojica biskupa: mons. Valter Župan, krčki biskup u miru i dugogodišnji predsjednik Vijeća za obitelj te mons. Tomo Vukšić, vojni ordinarij u BiH koji je ujedno bio i jedan od predavača.

Prvo predavanje na temu "Orisi društvenih i kulturnih promjena obitelji kao zajednice" održao je doc. dr. sc. Ivan Šimović, s katedre Obiteljskog prava Pavnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu progovorivši o aktualnom stanju i budućim izazovima ponajprije glede pravnog reguliranja statusa obitelji u promijenjenom društvenom kontekstu. Istaknuo je i neke dodirne točke između društva i Crkve te pozvao na veću suradnju u zauzimanju za obitelj.

Temeljne naglaske Redovne biskupske sinode o obitelji iznio je mons. dr. Tomo Vukšić, koji je i osobno sudjelovao na toj sinodi u listopadu 2015. Iznijevši neke konkretne statističke podatke vezane uz sinodu sudionicima Kolokvija približio je i ozračje među sinodalnim ocima, opovrgnuvši ono što su pojedini mediji iznosili. Pojasnio je i svoju ulogu na Sinodi te doprinos koji je dao osobito u pogledu takozvanih vojnih obitelji koje su na njegov prijedlog uvrštene u završni dokument Sinode. Izrazio je nadu da će papa Franjo ubrzo objaviti i post-sinodalnu pobudnicu.

Jutarnji dio programa moderirao je don Josip Periš, predstojnik Katehetskog ureda Splitsko-makarske nadbiskupije, a popodnevni dr. Petar-Krešimir Hodžić, voditelj Ureda HBK za život i obitelj.

U popodnevnom dijelu, održavši dva predavanja, svoj doprinos Kolokviju dao je mons. Renzo Bonetti, dugogodišnji predstojnik Ureda za pastoral obitelji Talijanske biskupske konferencije koji se u posljednje vrijeme posvetio radu u Fondaciji "Mistero Grande". U prvom predavanju naslovljenom "Obitelj - vrelo zajedništva" iznio je antropološko-teološke odrednice svoga rada s obiteljima naglašavajući kako su "supružnici dionici saveza ljubavi koji aktualiziraju i šire dar zajedništva". Istaknuo je da se tim darom zajedništva svojstvenim supružnicima potrebno pastoralno pozabaviti i pronaći načine kako ga ponuditi crkvenoj zajednici. Budući da je prošle godine izdan hrvatski prijevod njegove knjige "Obitelj - vrelo zajedništva" s novim katehezama o ženidbi i obitelji organizatori su se pobrinuli da svi sudionici dobiju primjerak.

Na temelju svog dugogodišnje iskustva rada u obiteljskom pastoralu na nacionalnoj i lokalnoj razini, u svom drugom izlaganju mons. Bonetti prikazao je načine i modele obiteljskoga pastoralnog rada. Istaknuo je važnost euharistijskog klanjanja kao ishodišta i ponudu formacijskih sadržaja kako bi supružnici "otkrili sakramentalnost svoga braka i specifično poslanje koje iz toga proizlazi", a koje je zatim potrebno uključiti u župne aktivnosti. Iznio je i neke konkretne prijedloge, iskušane u pastoralnoj praksi, a koji se mogu iskoristiti u župi tijekom pastoralne godine. Osobito je istaknuo iskustvo rada evangelizacijskih zajednica obitelji zaključujući kako je poziv potrebno uputiti svima, a ustrajno raditi s onima koji se odazovu. Na kraju, sudionicima je pozvao na Šesti teološko-pastoralni kongres "Mistero Grande" koji će se održati u Rimu od 29 lipnja do 3. srpnja 2016.

Program prvog dana Kolokvija zaključen je euharistijskim slavljem u crkvi sv. Marije na Dolcu kojim je predsjedao mons. Mate Uzinića, a suslavili su mons. Đuro Hranić , mons. Vjekoslav Huzjak i svećenici sudionici Kolokvija. Molitvu vjernika čitali su angažirani vjernici laici, a svetu misu glazbeno su animirali članovi triju glazbenih obitelji Bilić, Kunjko i Kutnar.

Nakon molitve srednjeg časa drugi dan Kolokvija u četvrtak, 25 veljače pozdravnu riječ uputio je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, koji je bi bio spriječen sudjelovati na prvom danu. Podsjetio je na hod Crkve u protekle dvije godine i izdvojio neke naglaske dviju održanih sinoda o obitelji. Progovarajući o izazovu koji pred svakog od nas stavlja Izvanredni jubilej milosrđa zaključio je kako je to ujedno i izazov za pastoral obitelji.

U nastavku vlč. Robert Šreter održao je predavanje na temu "Obitelj - budućnost župne zajednice" u kojem je prvo je upozorio na ozbiljnost drastičnih promjena u društvu koje su se dogodile u samo dvadesetak godina, a zatim problematizirao što nas očekuje u budućnosti odnosno do čega bi sadašnji trendovi mogli dovesti ako se ne poduzmu odlučni koraci u pastoralu obitelji. Predavanje je potaknulo sadržajnu raspravu među sudionicima Kolokvija u kojoj je zaključeno kako treba biti svjestan situacija, ali istovremeno davati i pozitivne pastoralne impulse u svjetlu kršćanske nade.

U nastavku programa Kolokvija sudionici su imali prigodu za rad u skupinama u dva susljedna termina tako da su mogli izabrati dvije od ukupno šest ponuđenih radionica:

  1. Župna obiteljska zajednica u Hrvatskoj: iskustva i perspektive

  2. Praćenje mladih obitelji, obiteljske i roditeljske škole kao modeli rada s obiteljima na biskupijskoj razini

  3. Rani posliježenidbeni pastoral u okviru župne zajednice

  4. Crkveno bračna-obiteljska savjetovališta i suradnja sa župnim zajednicama

  5. Uloga udruga, pokreta i zajednica u posliježenidbenom pastoralu

  6. Sustavni pristup posliježenidbenom pastoralu: model Đakovačko-osječke nadbiskupije

Program drugog dana moderirao je dr. Ivica Pažin, predstojnik nacionalno katehetskog ureda HBK. Otvorivši završnu raspravu prvo je pozvao voditelje radionica da iznesu svoja izviješća, a zatim je uslijedila izmjena mišljenja, u kojoj su sudionici, između ostalog izrazili zadovoljstvo programom i organizacijom Kolokvija. Naposljetku je nadbiskup Đuro Hranić, predsjednik Vijeća za katehizaciju i novu evangelizaciju dao sintezu Kolokvija najavivši da će se idući ponovo baviti obitelji, ali s naglaskom na ranjene obitelji i obiteljsku katehezu. Radni dio Kolokvija prigodnom riječima zaključio je mons. Mate Uzinić, predsjednik Vijeća HBK za život i obitelji.

Brošuru Petog pastoralno-katehetskog kolokvija sa sažecima predavanja i radionica te kontakt podacima voditelja radionica moguće je preuzeti OVDJE.

 
GESLO
Obitelji postani ono što jesi, obitelji vjeruj u ono što jesi. Ivan Pavao II

svijeca_stalak.jpgodlivena je u prigodi Prvog nacionalnog susreta hrvatskih katoličkih obitelji  u lipnju 2011. u Zagrebu. Simbolizira zajedništvo hrvatskih katoličkih obitelji u Uskrslome Gospodinu, istinskom Svjetlu. Svijeća, kao i hrastov svijećnjak na kojemu stoji, svojim znakovljem i izradom izražava njihovu vjeru u Krista i vjernost Katoličkoj crkvi povezujući prošlost, sadašnjost i budućnost hrvatskoga naroda i hrvatskih obitelji.

Letak          Knjižica

izazov_ocinstva_naslovnica.jpg
izazov_majcinstva_2017.jpg
wmof2018-web-button.png