Ured Hrvatske biskupske konferencije za obitelj

Naslovnica

U Lovranu održan seminar za muškarce

Ispis E-mail

seminar_za_muskarce_lovran_2016.jpgU organizaciji Bračnog i obiteljskog savjetovališta Đakovačko-osječke nadbiskupije od 26. - 29. svibnja 2016. u Domu pastoralnih susreta u Lovranu održan je Drugi psihološko-duhovni seminar "Muškarac između zemlje i neba". Zajedno s voditeljima seminar je okupio 22-icu muškaraca među kojima su bili svećenici, đakoni i bogoslovi te vjernici laici iz različitih dijelova Hrvatske (Slavonija, Dalmacija i Grad Zagreb), te iz Njemačke.

Završni osvrti sudionika ukazuju kako su seminari za muškarce i potrebni i korisni te da bi, prilagođeni pastoralnim okolnostima u Hrvatskoj, trebali postati integralni dio ponude u obiteljskom pastoralu.

Budući da je seminar proizašao iz iskustva sličnih seminara za duhovnost muškaraca koji se već godinama održavaju u njemačkoj biskupiji Freiburg, dvojica voditelja bili su Hrvati upravo iz te biskupije: Ivo Jozić, teolog, psiholog, psihoterapeut, bračni i obiteljski savjetovatelj te Marinko Pehar, savjetnik za poduzetništvo i coach. Treći voditelj bio je dr. sc. Josip Bošnjaković, svećenik, psiholog i psihoterapeut iz Đakovačko-osječke nadbiskupije. 

Tema seminara bila je:  "Isus iscjelitelj - Iscijeliti svoje rane i svoju prošlost". U četvrtak 26. svibnja, u predvečerje svetkovine Tijelova, program je započeo okupljanjem i međusobnim upoznavanjem sudionika te određivanjem pravila rada, a nastavljen je uvodnom vježbom i iznošenjem dojmova. U iduća tri dana (petak, subotu i nedjelju) izmjenjivala su se predavanja i nagovori voditelja na teme poput obrazlaganja arhetipova muškaraca s naglaskom na iscjelitelja, rješavanja suvišnih životnih tereta, gladi/žeđi za ocem i očeve rane te važnosti očevog blagoslova.

Na predavanja su se nadovezivale praktične vježbe od kojih je dio odrađen u prirodi kako bi sudionici mogli bolje osvijestiti i doživjeti svoj odnos prema životu, zemlji i životnim teškoćama te svjesno usmjeriti pozornost prema rješenjima. Zajedništvo među sudionicima gradilo se i kroz zajedničke aktivnosti poput obroka i večernjih druženja uz vatru. Uz to, svakodnevno se slavila misa, a sudionicima je bila dana i mogućnost dobivanja terapeutskih odgovora na osobna pitanja i prilika za individualni razgovor s voditeljima. Program je završio u nedjelju, 29. svibnja, u ranim popodnevnim satima, zajedničkim ručkom i fotografiranjem.

 
GESLO
Obitelji postani ono što jesi, obitelji vjeruj u ono što jesi. Ivan Pavao II

svijeca_stalak.jpgodlivena je u prigodi Prvog nacionalnog susreta hrvatskih katoličkih obitelji  u lipnju 2011. u Zagrebu. Simbolizira zajedništvo hrvatskih katoličkih obitelji u Uskrslome Gospodinu, istinskom Svjetlu. Svijeća, kao i hrastov svijećnjak na kojemu stoji, svojim znakovljem i izradom izražava njihovu vjeru u Krista i vjernost Katoličkoj crkvi povezujući prošlost, sadašnjost i budućnost hrvatskoga naroda i hrvatskih obitelji.

Letak          Knjižica

izazov_ocinstva_naslovnica.jpg
izazov_majcinstva_2017.jpg
wmof2018-web-button.png