Ured Hrvatske biskupske konferencije za obitelj

Naslovnica

Početak službe novoimenovanoga predsjednika Vijeća HBK za život i obitelj

Ispis E-mail
biskup_uzinic.jpgNakon imenovanja za predsjednika Vijeća HBK za život i obitelj na jesenskom zasjedanju HBK dubrovački biskup Mate Uzinić započeo je svoje djelovanje, sastavši se 25. studenoga 2015. u Zagrebu s (nad)biskupijskim povjerenicima za pastoral braka i obitelji te članicama i članovima spomenutog Vijeća.

U prostorima HBK u Zagrebu prvo je u jutarnjim satima održan sastanak povjerenika. Nakon uvodne molitve biskup Uzinić zahvalio je povjerenicima i voditelju nacionalnog Ureda za dosadašnji rad u obiteljskom pastoralu te zamolio za daljnju suradnju. Povjerenici su se ukratko predstavili te na biskupovu zamolbu odmah iznijeli i svoja kritička promišljanja, ali i očekivanja od Vijeća i Ureda HBK za život i obitelj. Usuglašeno je da je uspostava trogodišnjih ciklusa obiteljskog pastorala najveće postignuće dosadašnjeg rada. Nadalje, utvrđeno je da još ima puno prostora za razvoj i unapređenja osobito u kontekstu bolje vertikalne i horizontalne povezanosti, koordinacije i suradnje u crkvenim strukturama s ciljem da se konkretnim sadržajima dopre do što većeg broja konkretnih osoba i obitelji ponajprije u župama, a onda i šire.

Središnja točka dnevnog reda bila je promišljanje o prioritetima obiteljskog pastorala Crkve u Hrvatskoj sukladno smjernicama ovogodišnje redovite Sinode biskupa i katehezama pape Franje o obitelji. Polazeći od aktualne situacije u Hrvatskoj i uzimajući u obzir pastoralne naglaske izdvojene iz završnog izvješća Sinode o obitelji, razvila se plodna rasprava u kojoj se najviše isticala potreba sustavnijeg i sveobuhvatnijeg pristupa pripremi za brak, angažiranija uspostava obiteljskih zajednica u župama te formacija djelatnika i suradnika u obiteljskom pastoralu, a kako bi se moglo odgovoriti potrebama današnjih obitelji uključujući i one ranjene odnosno one koje žive u složenim situacijama. Bilo je govora i o predstojećim događanjima poput Jubileja obitelji 27. prosinca uz blagdan Svete obitelji, Dana života 7. veljače 2016., V. pastoralno-katehetskog kolokvija za svećenike 24. i 25. veljače 2016. u Zagrebu te II. nacionalnih studijskih dana za djelatnike i suradnike u obiteljskom pastoralu 22. i 23. travnja 2016. u Osijeku.

U popodnevnim satima održana je i sjednica Vijeća HBK za život i obitelj. Uz izraze zahvalnosti svom prethodniku mons. Valteru Županu i vijećnicima za sav dosadašnji trud, biskup Uzinić izrazio je nadu da će uz njihovu pomoć moći nastaviti tamo gdje je njegov prethodnik stao. Vijećnici su se ukratko predstavili, a zatim je sjednica nastavljena raspravom o prioritetima obiteljskog pastorala Crkve u Hrvatskoj te strategijskim planiranjem rada Vijeća do kraja mandata. Uz pastoralne aspekte, koji su prvotna zadaća Crkve, ponovno je istaknuta alarmantnost demografske situacije u Hrvatskoj. Primijećeno je da demografska pitanja te donošenje obiteljske i populacijske pronatalitetne politike još uvijek nisu u središtu društvene pozornosti. Odlučeno je da se na tome tragu poduzmu odgovarajući koraci.
Dogovoreno je da se uz Jubilej milosrđa za obitelji uputi zasebna poruka, a da se Dan života prigodno obilježi stavljajući naglasak upravo na demografsku situaciju. Pohvaljena je završna verzija programa te potvrđen izbor predavača za II. nacionalne studijske dane u Osijeku.

 
GESLO
Obitelji postani ono što jesi, obitelji vjeruj u ono što jesi. Ivan Pavao II

svijeca_stalak.jpgodlivena je u prigodi Prvog nacionalnog susreta hrvatskih katoličkih obitelji  u lipnju 2011. u Zagrebu. Simbolizira zajedništvo hrvatskih katoličkih obitelji u Uskrslome Gospodinu, istinskom Svjetlu. Svijeća, kao i hrastov svijećnjak na kojemu stoji, svojim znakovljem i izradom izražava njihovu vjeru u Krista i vjernost Katoličkoj crkvi povezujući prošlost, sadašnjost i budućnost hrvatskoga naroda i hrvatskih obitelji.

Letak          Knjižica

izazov_ocinstva_naslovnica.jpg
izazov_majcinstva_2017.jpg
wmof2018-web-button.png