Ured Hrvatske biskupske konferencije za obitelj

Naslovnica

Prikaz Osmog svjetskog susreta obitelji u Philadelphiji, SAD

Ispis E-mail
wmof_philly_2015_pk.jpgOd 22. do 27. rujna 2015. u Philadelephiji, SAD održan je Osmi svjetski susret obitelji u organizaciji tamošnje nadbiskupije i Papinskog vijeća za obitelj. Na teološko-pastoralnom kongresu koji je trajao od 22. do 25. rujna okupio se rekordan broj sudionika, njih 20.000 iz preko 100 zemalja svijeta. U sklopu svoga apostolskog pohoda SAD-u završnim događanjima susreta (Slavlje obitelji u subotu 26. rujna i svečana Sveta misa u nedjelju 27. rujna) nazočio je i papa Franjo. Predstavnik HBK na susretu bio je Petar-Krešimir Hodžić, voditelj Ureda za život i obitelj.

Osim svakodnevne svete mise, srž programa kongresa činilo je šest temeljnih izlaganja:

22. 09. - biskup Robert Barron na temu "Živjeti kao slika Božja: stvoreni za radost i ljubav;

23. 09. - kardinal Robert Sarah na temu "Svjetlo obitelji u mračnome svijetu" i prof. Helen Alvaré na temu "Stvarajući budućnost: Plodnost kršćanske ljubavi";

24. 09. - supružnici de la Guardia na temu "Božji dar: značenje ljudske spolnosti" i kardinal Luis Antonio Tagle "Obitelj: dom za ranjeno srce";

25. 09. - kardinal Seán Patrick O'Malley i pastor Rick Warren na temu "Radost evanđelja života".

Program je, nadalje, sadržavao 75 usporednih izlaganja podijeljenih u 5 blokova između kojih su sudionici mogli izabrati prema svojim sklonostima i interesima.

Usto, u srijedu 23. rujna navečer održan je pro-life simpozij, a na kojem se okupilo preko 300 sudonika kako bi čuli uvažene govornike među kojima i dr. Alvedu King, nećakinju Martina Luthera Kinga mlađeg. Uz kongres organizirana su i mnoga kulturna događanja u obliku posebnih muzejskih postava, izložbi i projekcija filmova. Tako je u konferencijskom centru bila postavljena izložba o Bibliji "Verbum Domini", a u četvrtak 24. rujna upriličena je cjelovečernja projekcija filmova iz serijala Humanum nastalim uz prošlogodišnji kongres u Vatikanu o komplementarnosti muškarca i žene.

Uz kongres za odrasle sudionike, usporedno se održavao i sadržajno bogat kongres za mlade i djecu sudionika, za koju je bila organizirana animacija.

U subotu 26. rujna, predstavnici biskupijskih konferencija i drugi uzvanici dobili su prigodu nazočiti događanju na prostoru iza Dvorane nezavisnosti (eng. Independance Hall). Uvodni program koji je započeo u 12.30 obuhvatio je pozdravne govore, glazbeno-scenske nastupe predstavnika brojnih etničkih skupina i snažna svjedočanstva imigranata poput kršćanke iz Sudana Mariam Yahya Ibrahim Ishag, koja je nakon dugotrajnog međunarodnog pritiska na kraju ipak pošteđena smrtne kazne u svojoj zemlji te potom izbjegla u SAD. U 16.45 Sveti Otac se poticajnim riječima obratio okupljenima progovarajući o važnosti vjerske slobode i o brizi za imigrante koje je ohrabrio da ne zaborave odakle dolaze i da koriste svoje darove za dobrobit društva koje ih prima.

Nakon toga održano je već uobičajeno Slavlje obitelji na kojemu je šest obitelji izreklo svoja svjedočanstva o tome kako su zadržali vjeru untoč kušnjama poput siromaštva, progona, invalidnosti i političkih preokreta u matičnim zemljama. Sadržajan program vodio je Mark Wahlberg, glumac i producent koji se nije libio javno posvjedočiti svoju vjeru. Svoje mjesto u programu dobili su i neki istaknuti pojedinci pa je tako dr. Gianna Emanuela Molla, pročitala dirljivo pismo svoje svete majke upućeno ocu nedugo prije njezinog preminuća. Svojim glazbenim umijećem događanje su obogatili eminenti glazbenici poput svjetski poznatog tenora Andree Bocellija i "kraljice soula" Arethe Franklin, a sve uz pratnju Philadelphijskog simfonijskog orkestra pod ravnanjem mastra Yannicka Nézeta-Séguina.

Saslušavši svjedočanstva nazočnima se obratio papa Franjo naglašavajući da nebeski Otac nakon grijeha praroditelja nije napustio muškarca i ženu, već ih je po svome ljubljenom Sinu u punini vremena otkupio poslavši ga upravo u obitelj. Istaknuo je, nadalje, kako Bog voli svoju ljubav davati otvorenim srcima, a da najviše voli kucati na vrata obitelji i pronaći one u kojima se članovi ljube, koji podižu djecu i pomažu im kročiti kroz život kako bi stvarali i razvijali društvo istinom, dobrom i ljepotom. Rekao je da je svjestan kako u obiteljima ima problema, ali da se oni nadvladavaju ljubavlju, ponovo podsjećajući da se na završi dan bez da se članovi obitelji međusobno izmire. Naposljetku, pozvao je na zaštitu obitelji, jer o njoj ovisi naša budućnost. Nakon što je Sveti Otac napustio pozornicu nastavio se bogat glazbeno-scenski program koji je zaključen veličanstvenim vatrometom nešto poslije 22 sata.

U nedjelju, 27. rujna, na za to određenom prostoru (eng. Benjamin Franklin Parkway), nakon sadržajnog uvodnog programa i oduševljenja koje je nastupilo prolaskom papamobila u 16 sati započela je svečana Sveta misa koju je predslavio papa Franjo. Temeljem misnih čitanja Sveti je Otac izrekao nadahnutu propovijed ističući proroštvo, činjenje malih djela ljubavi u obitelji i prevenciju sablazni, a zaključio ju je pozivom svim obiteljima da mjeru ljubavi preispitaju odgovarajući na pitanje: "Jeli se u mojoj obitelji viče ili se govori s ljubavlju i nježnošću?", moleći naposljetku da nam Gospodin daruje da svi budemo proroci evanđelja obitelji. Na Svetoj misi nazočile su i neke obitelji iz hrvatskih katoličkih župa u SAD-u i Kanadi. Nadbiskup Vincenzo Paglia, predsjednik Papinskog vijeća za obitelj, objavio je na kraju misnog slavlja da će se idući susret održati u Dublinu u Irskoj 2018. godine.

Podrobnije informacije, kao i izabrani video zapisi temeljnih izlaganja i događanja Susreta, mogu se pronaći na službenoj stranici http://www.worldmeeting2015.org.

 
GESLO
Obitelji postani ono što jesi, obitelji vjeruj u ono što jesi. Ivan Pavao II

svijeca_stalak.jpgodlivena je u prigodi Prvog nacionalnog susreta hrvatskih katoličkih obitelji  u lipnju 2011. u Zagrebu. Simbolizira zajedništvo hrvatskih katoličkih obitelji u Uskrslome Gospodinu, istinskom Svjetlu. Svijeća, kao i hrastov svijećnjak na kojemu stoji, svojim znakovljem i izradom izražava njihovu vjeru u Krista i vjernost Katoličkoj crkvi povezujući prošlost, sadašnjost i budućnost hrvatskoga naroda i hrvatskih obitelji.

Letak          Knjižica

izazov_ocinstva_naslovnica.jpg
izazov_majcinstva_2017.jpg
wmof2018-web-button.png