Ured Hrvatske biskupske konferencije za obitelj

Naslovnica

U Ogulinu održan sastanak povjerenika za obiteljski pastoral

Ispis E-mail

sastanak_povjerenici_030915.jpg

Pod predsjedanjem mons. Valtera Župana, predsjednika Vijeća HBK za život i obitelj, u pastoralnoj dvorani župe sv. Križa u Ogulinu u četvrtak 3. rujna 2015. u popodnevnim satima održan je sastanak (nad)biskupijskih povjerenika za pastoral braka i obitelji.

Naglasak sastanka bio je na vrednovanju Prvog ciklusa obiteljskog pastorala 2013. - 2015. te planiranju idućeg ciklusa koji će kulminirati Trećim nacionalnim susretom hrvatskih katoličkih obitelji 2018. u Solinu.

Nakon uvodne molitve i pozdrava biskupa Valtera Župana, predsjednika Vijeća HBK za život i obitelj, povjerenici su iznijeli svoja kratka izvješća i vrednovanje Drugog nacionalnog susreta hrvatskih katoličkih obitelji u Rijeci odnosno čitavog ciklusa obiteljskog pastorala 2013. - 2015. Naglašena je važnost zadržavanja kontinuiteta i sustavnog razvoja obiteljskog pastorala. Predložena su i moguća unapređenja za idući ciklus 2016. - 2018. s osobitim naglaskom na potrebu prilagođavanja i pojednostavljivanja sadržaja kako bi bili što razumljiviji i bliži katoličkim obiteljima u Hrvatskoj, potom potrebu snažnijeg angažmana svećenika i vjeručitelja te bračnih parova animatora u obrađivanju ponuđenih sadržaja kao i bolju medijsku promidžbu svim raspoloživim kanalima.

Jednoglasno je usvojen prijedlog kako bi bilo prigodno i posve aktualno da idući ciklus bude obilježen temom "Očinstvo i majčinstvo: dva lica roditeljskog poslanja." Za proljeće 2015. biskup Župan predložio je neke moguće termine nacionalnih studijskih dana za djelatnike i suradnike obiteljskog pastorala s namjerom da konačni termin usuglasi s mons. Đurom Hranićem, đakovačko-osječkim nadbiskupom, koji je prihvatio da se studijski dani održe u Osijeku. Dr. Petar-Krešimir Hodžić, voditelj Ureda HBK za život i obitelj, ukratko je predstavio još neke točke od zajedničkog interesa poput skorog održavanja Osmog svjetskog susreta obitelji u Philadelphiji, SAD i održavanju Petog pastoralno-katehetskog kolokvija za svećenike u Zagrebu 2016. godine. Naposljetku, glede mogućnosti organiziranja bdijenja u subotu 3. listopada 2015. uoči početka redovne biskupske sinode o obitelji, dogovoreno je da se to prepusti (nad)biskupijama.

Istog dana navečer, u 19. 30 sati povjerenici su u dvorani ogulinskoga Pučkog učilišta imali mogućnost sudjelovati na javnoj tribini "Kako osnažiti naše obitelji?". Tribina je bila upriličena kao uvod u međunarodni edukacijsko-formacijski stručni skup "Osnaživati obitelji i njezine pomagače" za savjetovatelje iz crkvenih bračnih i obiteljskih savjetovališta u Hrvatskoj te Bosni i Hercegovini održan 4. i 5. rujna također u Ogulinu u organizaciji Hrvatskog caritasa i Obiteljskog savjetovališta Gospićko-senjske biskupije.

 
GESLO
Obitelji postani ono što jesi, obitelji vjeruj u ono što jesi. Ivan Pavao II

svijeca_stalak.jpgodlivena je u prigodi Prvog nacionalnog susreta hrvatskih katoličkih obitelji  u lipnju 2011. u Zagrebu. Simbolizira zajedništvo hrvatskih katoličkih obitelji u Uskrslome Gospodinu, istinskom Svjetlu. Svijeća, kao i hrastov svijećnjak na kojemu stoji, svojim znakovljem i izradom izražava njihovu vjeru u Krista i vjernost Katoličkoj crkvi povezujući prošlost, sadašnjost i budućnost hrvatskoga naroda i hrvatskih obitelji.

Letak          Knjižica

izazov_ocinstva_naslovnica.jpg
izazov_majcinstva_2017.jpg
wmof2018-web-button.png