Ured Hrvatske biskupske konferencije za obitelj

Naslovnica arrow Vijesti i najave arrow Poziv na svetost u braku

Poziv na svetost u braku

Ispis E-mail

sveti_supruznici.jpgSvetost nije rezervirana samo za osobe posvećenog života, pape, biskupe, svećenike, redovnike i redovnice, već su na svetost svi pozvani. O tome govori i dokument Hrvatske biskupske konferencije "Pozvani na svetost" iz 2002. godine. Dakle, svetost je moguće ostvariti i u bračnom odnosno obiteljskom životu.

Međutim, do 2001. blaženima ili svetima u Katoličkoj crkvi proglašavani su samo pojedinci i to u najboljem slučaju udovice i udovci, a onda je 25. studenog 2001., uz dvadesetu obljetnicu apostolske pobudnice "Obiteljska zajednica", sveti papa Ivan Pavao II. blaženima proglasio supružnike Mariu Luisu i Luigia Beltrame Quattrocchi iz Italije. Potom su 2008. blaženima proglašeni roditelji sv. Male Terezije Louis Martin i Maria Zélia Guérin iz Francuske. Najavljeno je da će potonji biti proglašeni svetima tijekom redovne sinode biskupa u listopadu 2015. i tako postati prvi sveti bračni par u Katoličkoj crkvi.

Usto, u procesu za beatifikacije su i tri bračna para koji su preminuli na glasu svetosti. To su Sluge Božje Sergio i Domenica Bernardini iz Italije, kojima su priznate heriojske kreposti dekretom iz svibnja ove godine, Marcello i Anna Maria Inguscio iz Italije te Tomás Alvira i Francisca Domínguez iz Španjolske.

 

Blaženici i sveci osvjetljuju nam put dajući smjernice i za naš život pa je stoga dobro i korisno poznavati njihove životopise. Proglašenja bračnih parova blaženima i svetima poruka su nade, utjehe i potpore obiteljima koje su danas pritisnute mnogim problemima i teškoćama..

 

 
GESLO
Obitelji postani ono što jesi, obitelji vjeruj u ono što jesi. Ivan Pavao II

svijeca_stalak.jpgodlivena je u prigodi Prvog nacionalnog susreta hrvatskih katoličkih obitelji  u lipnju 2011. u Zagrebu. Simbolizira zajedništvo hrvatskih katoličkih obitelji u Uskrslome Gospodinu, istinskom Svjetlu. Svijeća, kao i hrastov svijećnjak na kojemu stoji, svojim znakovljem i izradom izražava njihovu vjeru u Krista i vjernost Katoličkoj crkvi povezujući prošlost, sadašnjost i budućnost hrvatskoga naroda i hrvatskih obitelji.

Letak          Knjižica

izazov_ocinstva_naslovnica.jpg
izazov_majcinstva_2017.jpg
wmof2018-web-button.png