Ured Hrvatske biskupske konferencije za obitelj

Naslovnica

Uvodni program susreta na Trsatu

Ispis E-mail

pocetna.jpg

 

 

 

Uoči središnjeg euharisijskog slavlja Drugog nacionalnog susreta hrvatskih katoličkih obitelji, bio je upriličen uvodni program koji je započeo u nedjelju 19. travnja u 10 sati. Njegova okosnica bila je izgradnja "Nazaretske kućice" sadržajno utemeljena na prethodno priređenoj građi za obitelji, nastaloj kao plod rada Ureda HBK za život i obitelj te stručnih suradnica s. Gordane Igrec, s. Katarine Pišković i gđe Brankice Blažević.

 

Program prožet molitvenim, glazbenim i svjedočkim sastavnicama vodili su Maja Šimičić-Roksandić i Marin Miletić te mons. Zlatko Koren, rektor Hrvatskog nacionalnog svetišta Majke Božje Bistričke.

uvodni_program-voditelji.jpg

Nakon pozdrava i uvodnih riječi voditelja, u pratnji dvojice vitezova Papinskoga viteškog reda svetog Groba Jeruzalemskog, šestero djece iz Riječke nadbiskupije donijelo je baznu maketu "Nazaretske kućice". Time se željelo ukazati na predaju o čudesnom prijenosu Marijine kuće iz Nazareta na Trsat, ali i na mogućnost da su ju prenijeli vitezovi križari pritom skrećući pozornost na potrebe kršćana u Svetoj zemlji i na Bliskom istoku.

 

nosenje_kucice_1.jpg
nosenje_kucice_2.jpg

U nastavku mons. Valter Župan, krčki biskup u miru i predsjednik Vijeća HBK za život i obitelj, prevodio je pjevanje molitve Očenaša.

ocenas_zupan.jpg

Potom su, upućujući na potrebu svehrvatskog zajedništva, obitelji predstavnice svih hrvatskih (nad)biskupija te jedna obitelj povratnika iz Australije, započele ugrađivati 18 elemenata "Nazaretske kućice". Sadržajno su ti elementi bili vezani uz stožerne i bogoslovne kreposti te Božje zapovijedi prispodobljene na interaktivan i zanimljiv način. Obitelji su prvo postavile element na odgovarajuće mjesto, a potom izrekle prigodnu molitvu. Uz to, pet obitelji iznijelo je svoja svjedočanstva kako bi ohrabrile i potaknule ostale na življenje kreposti i vršenje Božjih zapovijedi u svakodnevnici izrađujući time svoje obitelji, Crkvu i domovinu.

Elemente za stožerne kreposti, u obliku ugaonih stupova, ugradile su: obitelj Pahljina Hernandez iz Krčke biskupije (razboritost), obitelj Milovan iz Porečko-pulske biskupije (pravednost), obitelj Vugrin iz Bjelovarsko-križevačke biskupije (jakost) i obitelj Pauković iz Požeške biskupije (umjerenost).

pahljina-hernandez.jpg
milovan.jpg
 vugrin.jpg paukovic.jpg

Božje zapovijedi predstavljale su zidove kućice, a elemente za prve četiri postavile su: obitelj Di Ceglie iz Dubrovačke biskupije (1.), obitelj Kaurić iz Gospićko-senjske biskupije (2.), obitelj Čančarević kao predstavnici Vojnog ordinarijata (3.) te obitelj Mitrović iz Splitsko-makarske nadbiskupije (4.).

diceglie.jpg
kauric.jpg
 cancarevic.jpg  mitrovic.jpg

U kontekstu teme susreta i obilježavanja 20. obljetnice objave enciklike Evangelium vitae svetoga pape Ivana Pavla II., element uz 5. Božju zapovijed ugradila je obitelj Lovrenčić izrekavši zatim i potresno svjedočanstvo o nedavno proživljenom iskustvu trudnoće u kojem su hrabro obdržavajući spomenutu zapovijed posvjedočili u prilog evanđelja života, iako je sve naizgled bilo besmisleno.

lovrnicevic1.jpg
lovrincevic2.jpg

Elemente uz preostale Božje zapovijedu redom su ugradili: obitelj Miloš iz Hvarske biskupije (6.), supružnici Vladušić kao predstavnici Križevačke eparhije (7.), obitelj Mašina iz Zadarske nadbiskupije (8.), obitelj Barberić iz Đakovačko-osječke nadbiskupije (9.) te obitelj Grković, povratnici iz Australije (10.), čime se željelo ukazati na potrebu preokretanja zabrinjavajućeg trenda odlaska mladih ljudi i obitelji u inozemstvo.

milos.jpg
 vladusic.jpg  masina.jpg
 barberic.jpg   grkovic.jpg

Uz tri bogoslovne kreposti, vjeru, ufanje i ljubav, bila su vezana posljednja četiri elementa s tim da su vjera i ufanje predstavljene kao dvije strane krova, a ljubav prema Bogu i ljubav prema bližnjemu kao dvije vratnice ulaznih vrata. Uz svaki od elemenata izrečeno je i svjedočanstvo:

Obitelj Puljek iz Riječke nadbiskupije posvjedočila je svoju vjeru i pouzdanje u Boga u rađanju i odgajanju brojne djece, iako to nisu od početka bili njihovi planovi;

puljek.jpg 

 

 

 

 


Obitelj Nakić iz Šibenske biskupije posvjedočila je kako ufanje u Boga može donijeti čudesne plodove: da autistično dijete postane blagoslov, a iduća trudnoća umjesto najavljene smrti majci donese život.

nakic.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Obitelj Polanščak iz Sisačke bikupije dala je svjedočanstvo o Božjoj ljubavi koja je preko bolesti majke zahvatila u njihov život i kako se zatim na tom tragu u njoj rodilo redovničko zvanje.

polanscak.jpg


Obitelj Mlinarić iz Zagrebačke nadbiskupije svojim je svjedočanstvom potvrdila kako davanje desetine svojih prihoda postaje izvorom milosti, blagoslova i poticaja na ljubav prema bližnjemu.

mlinaric.jpg

 
 
 
 
 
 
 
 

Okupljeni su suočeni s pitanjima jesu li, nakon što su čuli svjedočanstva, spremniji povjerovati i prihvatiti Božje zahvate u naše živote, u živote naših obitelji i u sadašnju situaciju u Hrvatskoj te jesu li svjesni da se pomaci na bolje neće dogoditi ako svećenici ostanu u svojim župnim kućama, a obitelji u svojim domovima, pa ma kako u njima sve bilo uredno i čisto u svakom pogledu? Svi su pozvani da prvo zagrabe žive vode s izvora spasenja, a zatim, kako to papa Franjo traži, u radosti Evanđelja iziđu u svijet odnosno postanu neustrašivi svjedoci istine evanđelja braka i obitelji

Na samom kraju programa mons. Koren je progovorio o značenju Zavjetne spomen svijeće hrvatskih katoličkih obitelji koja je, uz zvuke pjesme susreta "Kristu vjerni zauvijek", u ulaznoj procesiji donesena iz bazlike do oltara u perivoju Trsatskog svetišta.

koren_svijeca.jpg

Program su svojim glazbenim umijećem obogatili Nadbiskupijski zbor mladih te orkestar roditelja i djece iz Rijeke.

zbor.jpg
orkestar.jpg

Cjeloviti video zapis uvodnog programa može se pogledati na mrežnost stranici Susreta.

(fotografije: foto Kurti).

 
GESLO
Obitelji postani ono što jesi, obitelji vjeruj u ono što jesi. Ivan Pavao II

svijeca_stalak.jpgodlivena je u prigodi Prvog nacionalnog susreta hrvatskih katoličkih obitelji  u lipnju 2011. u Zagrebu. Simbolizira zajedništvo hrvatskih katoličkih obitelji u Uskrslome Gospodinu, istinskom Svjetlu. Svijeća, kao i hrastov svijećnjak na kojemu stoji, svojim znakovljem i izradom izražava njihovu vjeru u Krista i vjernost Katoličkoj crkvi povezujući prošlost, sadašnjost i budućnost hrvatskoga naroda i hrvatskih obitelji.

Letak          Knjižica

izazov_ocinstva_naslovnica.jpg
izazov_majcinstva_2017.jpg
wmof2018-web-button.png