Ured Hrvatske biskupske konferencije za obitelj

Naslovnica

Održan stručni skup "Doprinos katoličkih vrića u evangelizaciji obitelji"

Ispis E-mail

strucni_skup_kat-vrtici_2015.jpgU organizaciji Povjerenstva za predškolski odgoj pri Hrvatskoj konferenciji viših redovničkih poglavara i poglavarica u prostorijama samostana Bezgrešnog začeća BDM u zagrebačkoj Dubravi 6. i 7.ožujka 2015. održan je stručni skup za odgojitelje i stručne suradnike u katoličkim vrtićima na temu: „Doprinos katoličkih vrtića u evangelizaciji obitelji“. Skup je privukao 95 sudionika iz Hrvatske i BiH.

Tri predavanja i s njima povezane radionice kao i svjedočanstvo jedne obitelji imali su za cilj pridonijeti boljoj realizaciji zadaća Godišnjeg plana i programa rada te osnažiti sudionike za kvalitetniji rad s obiteljima djece koje pohađaju katoličke vrtiće.

U petak skup je započeo zajedničkom Molitvom večernje nakon čega je uslijedilo predavanje dr. Antona Tamaruta naslovljeno Evanđelje obitelji. Dr. Tamarut je nadahnuto potaknuo sudionike na promišljanje o proročkoj, svećeničkoj i kraljevskoj dimenziji obiteljskog života naglašavajući da obitelj, kao "kućnu crkvu", obilježava uzajamnost i zajedništvo u službi.

strucni_skup_kat-vrtici_2015_2.jpg

 

 

 

 

Nakon prigodne uvodne molitve u subotu ujutro dr. Petar-Krešimir Hodžić, voditelj Ureda HBK za život i obitelj, svojim je predavanjem oduševio sudionike ukazujući na obzore nade za obitelji u Hrvatskoj te što katolički vrtići mogu činiti u širenju tih obzora. Slikovito je predstavio korake koje je u tom kontekstu potrebno učiniti te pozvao sudionike da i sami uočavaju obzore nade kako bi o njima mogli govoriti i prema njima usmjerivati obitelji djece koja su im povjerena. U kratkoj raspravi svoja su promišljanja iznijele i neke sudionice, a pojavile su se i ideje mogućih projekata.

Na to se izvrsno nadovezalo predavanje s. Gordana Igrec o doprinosu redovništva u pastoralu obitelji u kojem je istaknula važnost recipročnog odnosa obitelji i redovničke zajednice. Progovorila je, nadalje, o ulozi pastorala obitelji u životu župe, mogućnostima djelovanja istoga kao i o izazovima redovništva danas posebice kroz prizmu društveno-kulturnih promjena. Svoje predavanje završila je sintagmom: Biti svjedok, nositelj i poslužitelj života , a odgoj u katoličkim vrtićima izravan je put evangelizacije.

Nakon predavanja održane su četiri pedagoške radionice koje su još više produbile temu skupa i odgojiteljima ponudile nova znanja i vještine:

1. Komunikacija u obitelji (Dubravka Nikšić Kreber, psiholog)

2. Autentičnost sv. Anđele Meriči u suvremenoj obitelji

3. Autentičnost bl. Marija Petković u suvremenoj obitelji

4. Tradicijske igre djece rane i predškolske dobi (DV Svete Male Terezije i DV Cvjetnjak )

Snažan dojam ostavilo je i svjedočanstvo obitelji Ivanković čija djeca pohađaju katolički vrtić. Njihova razmišljanja glede očekivanja i postignuća u odgoju njihove djece u vrtiću dala su korisne informacije što jest i što bi trebao biti katolički vrtić. Naglasak su stavili na duhovno dobro svoje djece i na sigurnost da za njihovu djecu sestre mole.

Skup je završio kratkim prikazima odgojnih načela pojedinih utemeljitelja redovničkih zajednica i njihov doprinos u odgojnom radu s djecom predškolske dobi. Bilo je zanimljivo upoznati karizme različitih redovničkih zajednica i skupljati to blago koje je pohranjeno u svakoj zajednici. Niknula je i ideja kako bi bilo vrijedno i korisno u godini posvećenog života, malo jače otvoriti te škrinjice odgojnog blaga i zajednički se u odgoju nadahnjivati odgojnim načelima pojedinih utemeljitelja za dobrobit djece i njihovih obitelji.

 
GESLO
Obitelji postani ono što jesi, obitelji vjeruj u ono što jesi. Ivan Pavao II

svijeca_stalak.jpgodlivena je u prigodi Prvog nacionalnog susreta hrvatskih katoličkih obitelji  u lipnju 2011. u Zagrebu. Simbolizira zajedništvo hrvatskih katoličkih obitelji u Uskrslome Gospodinu, istinskom Svjetlu. Svijeća, kao i hrastov svijećnjak na kojemu stoji, svojim znakovljem i izradom izražava njihovu vjeru u Krista i vjernost Katoličkoj crkvi povezujući prošlost, sadašnjost i budućnost hrvatskoga naroda i hrvatskih obitelji.

Letak          Knjižica

izazov_ocinstva_naslovnica.jpg
izazov_majcinstva_2017.jpg
wmof2018-web-button.png