Ured Hrvatske biskupske konferencije za obitelj

Naslovnica

Sastanak povjerenika - 2. nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji

Ispis E-mail
logo_banner_web.jpgSastanak (nad)biskupijskih povjerenika za pastoral braka i obitelji pod predsjedanjem krčkog biskupa mons. Valtera Župana, predsjednika Vijeća HBK za život i obitelj, održan je u četvrtak 30. listopada 2014. ujutro u zgradi Hrvatske biskupske konferencije u Zagrebu. Nosiva točka sastanka bila je vezana uz Drugi nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji.

Nakon molitve i uvodnih riječi mons. Župana povjerenici su iznijeli kratka izvješća o (nad)biskupijskim danima obitelji održanima od prethodnog sastanka (Požeška biskupija 15. kolovoza, Zadarska nadbiskupija 20. rujna, Splitsko-makarska nadbiskupija 21. rujna, Bjelovarsko-križevačka 27. rujna i Sisačka biskupija 11. listopada) odnosno o tijeku priprema u onima u kojima koje se još imaju održati (Varaždinska 30. studenog 2014. i Dubrovačka 7. veljače 2015.). Biskup Župan izrazio je svoje zadovoljstvo što će već u ovom prvom ciklusu obiteljskog pastorala biti održani takvi susreti odnosno dani obitelji u gotovo svim nad/biskupijama.

Nosiva točka sastanka bila je vezana uz Drugi nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji. U uvodu je biskup Župan naglasio važnost priprave koju bi se uz zalaganje povjerenika trebalo spustiti na razinu župa i obiteljskih zajednica čije je osnivanje potaknuo. Dr. Petar-Krešimir Hodžić voditelj Ureda HBK za život i obitelj, zatim je ukratko izvijestio što je do sada učinjeno na tom planu predstavivši pritom Priručnik za pripravu i molitvenu karticu koje su izašle iz tiska te najavivši kako su pripremi još letak i plakat. Naglasio je kako će svi materijali biti dostupni na mrežnoj stranici Susreta koja je u izradi.

Kao glavne točke hoda prema susretu naveo je blagdan Svete obitelji 28. prosinca 2014. uz koji se vezuje projekt "Nazaretska kućica" i Dan života 1. veljače 2015. uz koji je vezan svečani unos Zavjetne spomen svijeće hrvatskih katoličkih obitelji u Riječku katedralu. Spomenuo je i prijedlog održavanja večernjeg programa u Trsatkom Svetištu na uočnicu Susreta u subotu 18. travnja. Mons. Župan upoznao je povjerenike sa sastavnicama programa i nekim detaljima veznim uz euharistijsko slavlje na sâm dan Susreta u nedjelju 19. travnja 2015.

U nastavku je dr. Hodžić podrobnije predstavio projekt "Nazaretska kućica" koji ima za cilj potaknuti što veći broj vjerničkih obitelji da zajednički bojaju i složu kućicu od 10. do 28. prosinca, prema uzoru na onu Svete obitelji, obrađujući stožerne i bogoslovne kreposti te deset Božjih zapovijedi. Istaknuo je već uspostavljenu suradnju s mjesečnikom MAK te s katoličkim vrtićima. Iznio je i neke prijedloge kako bi se projekt mogao provesti u župama, a osobito u radu s prvopričesnicima. Povjerenici su iznijeli svoja zapažanja i iznijeli neke praktične prijedloge spominjući važnost uključivanja vjeroučitelja u projekt.

Naposljetku, povjerenici su obaviješteni i o novostima vezanim za Osmi svjetski susret obitelji koji će se održati od 22. - 27. rujna 2015. u Philadelphiji, SAD. Načelno su razmotrene mogućnosti sudjelovanja hrvatske delegacije kao i sudjelovanja obitelji hrvatske inozemne pastve sa sjevernoameričkog kontinenta.

Po završetku susreta povjerenici su preuzeli priručnike i molitvene kartice kako bi ih pravovremeno mogli podijeliti u svojim nad/biskupijama.

  
GESLO
Obitelji postani ono što jesi, obitelji vjeruj u ono što jesi. Ivan Pavao II

svijeca_stalak.jpgodlivena je u prigodi Prvog nacionalnog susreta hrvatskih katoličkih obitelji  u lipnju 2011. u Zagrebu. Simbolizira zajedništvo hrvatskih katoličkih obitelji u Uskrslome Gospodinu, istinskom Svjetlu. Svijeća, kao i hrastov svijećnjak na kojemu stoji, svojim znakovljem i izradom izražava njihovu vjeru u Krista i vjernost Katoličkoj crkvi povezujući prošlost, sadašnjost i budućnost hrvatskoga naroda i hrvatskih obitelji.

Letak          Knjižica

izazov_ocinstva_naslovnica.jpg
izazov_majcinstva_2017.jpg
wmof2018-web-button.png