Ured Hrvatske biskupske konferencije za obitelj

Naslovnica

Sveci zaštitnici Svjetskog susreta obitelji u Philadelphiji

Ispis E-mail
Philly logo susretaU nedjelju 20. srpnja tijekom svete mise u philadelphijskoj katedrali tamošnji nadbiskup mons. Charles J. Chaput službeno je ozbnanio da æe duhovni pokrovitelji odnosno sveci zaštitnici VIII. Svjetskog susreta obitelji biti sv. papa Ivan Pavao II. i sv. Ivana Beretta Molla.

 

Objašnjavajuæi razloge zašto su upravo oni (jedan papa i jedna laikinja) odabrani da zagovaraju pripremu i održavanje Susreta nadbiskup Chaput je rekao kako "cjelovito utjelovljuju povijest, misiju i temu Svjetskog susreta obitelji 2015." dodavši da su oboje "gajili duboku i trajnu predanost jaèanju obitelji podržavajuæi ju s ljubavlju.

Sv. Ivan Pavao II. neraskidivo je povezan s Philadelphijom jer je 1979. godine bio prvi papa koji je posjetio taj grad, predvodeæi svetu misu pred gotovo milijun ljudi. Petnaest godine kasnije kasnije 1994. godine pokrenuo je inicijativu za održavanjem prvog svjetskog susreta obitelji s ciljem promicanja obitelji i njene svete sveze. Njegov je pontifikat obilježen trajnim zalaganjem za dobro obitelji kao prve i osnovne stanice društva, pa ga je na tragu njegove želje, prilikom kanonizacije papa Franjo proglasio "Papom obitelji".

Sv. Ivana Beretta Molla, odabrana je, prije svega, da uputi sudionike na razumijevanje teme susreta: "Ljubav je naše poslanje: obitelj puna života". Naime, kao lijeènica i majka èetvero djece, sveta Ivana osobito je poznata po svojoj majèinskom ljubavlju, koja ju je dovela do toga da žrtvuje svoj život kako bi 1962. godine mogla roditi posljednje dijete. Papa Ivan Pavao II. proglasio ju je blaženom 1994., u godini održavanja 1. svjetskog susreta obitelji, a kanonizirao ju je 2004. godine. Zaštitnica je majki, lijeènika i neroðene djece.

 
GESLO
Obitelji postani ono što jesi, obitelji vjeruj u ono što jesi. Ivan Pavao II

Zavjetna spomen-svijeæa hrvatskih katolièkih obitelji

svijeca_stalak.jpgodlivena je u prigodi Prvog nacionalnog susreta hrvatskih katolièkih obitelji  u lipnju 2011. u Zagrebu. Simbolizira zajedništvo hrvatskih katolièkih obitelji u Uskrslome Gospodinu, istinskom Svjetlu. Svijeæa, kao i hrastov svijeænjak na kojemu stoji, svojim znakovljem i izradom izražava njihovu vjeru u Krista i vjernost Katolièkoj crkvi povezujuæi prošlost, sadašnjost i buduænost hrvatskoga naroda i hrvatskih obitelji.

Letak          Knjižica

izazov_ocinstva_naslovnica.jpg
izazov_majcinstva_2017.jpg
wmof2018-web-button.png