Ured Hrvatske biskupske konferencije za obitelj

Naslovnica

Globalni dan roditelja 2013.

Ispis E-mail

un_logo.jpgOpća skupština Ujedinjenih naroda je 17. rujna 2012. donošenjem rezolucije A/RES/66/292 proglasila novi međunarodni dan: Globalni dan roditelja koji će se obilježavati 1. lipnja svake godine svake godine u čast roditelje u cijelom svijetu. Rezolucija je usvojena na inicijativu Nassira Abdulaziz Al-Nassera, prethodnog predsjednika Glavne skupštine iz Katara, a taj dan već je uvršten u službeni kalendar UN-a za 2013.

Generalna skupština "priznaje da je obitelj imala najveću odgovornost za odgoj i zaštitu djece. Skupština poziva sve zemlje članice da proslave Dan u punom partnerstvu s civilnim društvom, posebice udrugama koje uključuje mlade ljude i djecu."

Također, tom se rezolucijom ne prepoznaju isključivo roditelji, već se, kao što su je to izrijekom navedeno, "posredno odaje priznanje naporima u poticanju roditeljskog obrazovanja i potrebi da se roditeljima pruži potpora radi opće dobrobiti obitelji."

Glavni naglasci rezolucije A/RES/66/292.

Opća skupština:

  1. Odlučuje proglasiti 1. lipnja Globalnim danom roditelja, kojega se ima godišnje oblježavati u čast roditelja u cijelom svijetu;

  2. Poziva države članice da proslave Globalni dan roditelja u punom partnerstvu s civilnim društvom, posebice udrugama koje uključuje mlade ljude i djecu;

  3. Traži od Generalnog tajnika da na donesenu rezoluciju skrene pozornost svim državama članicama, organizacijama u sustavu Ujedinjenih naroda kao i organizacija civilnog društva kako bi je mogli primjereno obdržavati.

 
GESLO
Obitelji postani ono što jesi, obitelji vjeruj u ono što jesi. Ivan Pavao II

svijeca_stalak.jpgodlivena je u prigodi Prvog nacionalnog susreta hrvatskih katoličkih obitelji  u lipnju 2011. u Zagrebu. Simbolizira zajedništvo hrvatskih katoličkih obitelji u Uskrslome Gospodinu, istinskom Svjetlu. Svijeća, kao i hrastov svijećnjak na kojemu stoji, svojim znakovljem i izradom izražava njihovu vjeru u Krista i vjernost Katoličkoj crkvi povezujući prošlost, sadašnjost i budućnost hrvatskoga naroda i hrvatskih obitelji.

Letak          Knjižica

izazov_ocinstva_naslovnica.jpg
izazov_majcinstva_2017.jpg
wmof2018-web-button.png