Ured Hrvatske biskupske konferencije za obitelj

Naslovnica

Utemeljenje Hrvatskog bračnog i obiteljskog saveza

Ispis E-mail
cro-bios_vodstvo.jpgNa uočnicu Svjetskog dana braka u subotu 13. veljače 2010. u Tribini Grada Zagreba održana je Osnivačka skupština Hrvatskog bračnog i obiteljskog saveza CRO-BIOS. U redovno članstvo  Saveza pristupilo je 13 udruga, a još 2 u pridruženo članstvo. Osnovni cilj Saveza nacionalna je koordinacija zajedničkih napora udruženih članova u zauzimanju za brak i obitelj kako bi njihovo djelovanje bilo sustavnije, organiziranije i sveobuhvatnije, a zajedničko nastupanje u društvu snažnije i prepoznatljivije. 

Samom utemeljenju, kao molitveno-duhovni uvod, prethodilo je sudjelovanje na sv. Misi u zagrebačkoj katedrali.

Osnivačkoj skupštini prisustvovali su predstavnici udruga, pokreta i zajednica koje se zauzimaju za brak i obitelj, sa željom da udruživanjem u Savez stvore preduvjete za zajedničko nastupanje te organiziranije, koordiniranije i sveobuhvatnije djelovanje u civilnom društvu naročito oko zaštite braka i obitelji u Republici Hrvatskoj, ali i jačanja društvene svijesti o važnosti tih dviju stožernih institucija kao i senzibiliziranja javnosti o potrebi ulaganja zajedničkih napora oko podizanja kvalitete bračnog i obiteljskog života čime se jamči prosperitet i opstojnost društva.

Uvjete za pristup u redovno članstvo Saveza, ispunilo je 13 udruga, 2 udruge su pristupile u pridruženo članstvo, a još nekoliko njih najavilo je učlanjenje bilo u redovno bilo u pridruženo članstvo, čim za to stvore pravne preduvjete promjenama svojih statuta i održavanjem sjednica na kojima smjeraju donijeti odluku o pristupanju.

Radni dio osnivačke skupštine započeo je u 10 sati. Nazočne je pozdravio dr. Petar-Krešimir Hodžić, voditelj Ureda HBK za obitelj. Istaknuo je povijesnu dimenziju ovog događaja i naglasio da udruživanjem odgovaramo i na poziv Svetog Oca Benedikta XVI, koji je u završnom obraćanju sudionicima prošlogodišnjeg Svjetskog susreta obitelji u Meksiku, pozvao obitelji da postanu aktivni subjekt u društvu upravo na način da se obitelji udružuju, a njihova udruženja povezuju kako bi im djelovanje bilo što vidljivije i učinkovitije u suvremenom društvu. Dr. Hodžić prisutnima je prenio pozdrave i riječi ohrabrenja krčkog biskupa mons. Valtera Župana, predsjednika vijeća HBK.

Nakon usvajanja Statuta jednoglasno su potvrđeni predloženici u tijela Saveza: peteročlano predsjedništvo na čelu s predsjednikom g. Krešimirom Miletićem i dopredsjednicom mr. sci. Zrinkom Gregov te tročlani nadzorni odbor, a za izvršnu voditeljicu izabrana je gđa Jadranka Ažić.

Ciljevi i djelatnosti Hrvatskog bračnog i obiteljskog saveza CRO-BIOS temelje se na naravnim moralnim zakonima odnosno dosljednoj primjeni načela istine, ljubavi, pravednosti, poštenja, dobrote i konstruktivnosti na svim područjima koja se tiču zaštite dostojanstva braka i obitelji, dostojanstva ljudske spolnosti i rađanje te zaštite svakoga ljudskog života.

Uz promicanje općeg dobra te promicanje i očuvanje braka kao zajednice ljubavi i života jednog muškarca i jedne žene koja predstavlja temelj naravne obitelji i stožernu instituciju društva, ciljevima Saveza, između ostalog, obuhvaćeno je: osmišljavanje i promicanje kvalitetne pripreme za brak te organiziranja programa bračnog obogaćivanja i ozdravljenja braka; poticanje međugeneracijske i međuobiteljske solidarnosti; usklađivanje bračnog i obiteljskog života s radom; osnaživanje obitelji u preuzimanju uloge aktivnog društvenoga subjekta, jačanje i usklađivanje majčinstva i očinstva uz zaštitu prvotne uloge roditelja u odgoju svoje djece; zagovaranje i lobiranje za ona zakonska rješenja i politike koja će biti na dobrobit braka i obitelji te naposljetku suradnja i umrežavanje s drugim sličnim nacionalnim organizacijama.

Nakon razgovora o odrednicama plana i programa, Skupština je zaključena zahvalom svima koji su doprinijeli utemeljenju Hrvatskog bračnog i obiteljskog saveza CRO-BIOS, a druženje se nastavilo uz prigodan domjenak.

 
GESLO
Obitelji postani ono što jesi, obitelji vjeruj u ono što jesi. Ivan Pavao II

svijeca_stalak.jpgodlivena je u prigodi Prvog nacionalnog susreta hrvatskih katoličkih obitelji  u lipnju 2011. u Zagrebu. Simbolizira zajedništvo hrvatskih katoličkih obitelji u Uskrslome Gospodinu, istinskom Svjetlu. Svijeća, kao i hrastov svijećnjak na kojemu stoji, svojim znakovljem i izradom izražava njihovu vjeru u Krista i vjernost Katoličkoj crkvi povezujući prošlost, sadašnjost i budućnost hrvatskoga naroda i hrvatskih obitelji.

Letak          Knjižica

izazov_ocinstva_naslovnica.jpg
izazov_majcinstva_2017.jpg
wmof2018-web-button.png