Ured Hrvatske biskupske konferencije za obitelj

Naslovnica

Utemeljen Hrvatski savez za život

Ispis E-mail
prisega_cro-vita_duznosnika.jpgU subotu, 12. prosinca 2009., na blagdan BDM Gospe Guadalupske, zaštitnice života, pri zagrebačkom samostanu franjevaca kapucina na Svetom Duhu utemeljen je Hrvatski savez za život (CRO-VITA), kao savez udruga s temeljnim ciljem nacionalne koordinacije zajedničkih napora udruženih članova u zauzimanju za život.

Osnivačkoj skupštini Saveza prethodio je molitveno-sakramentalni program za život kojega već tradicionalno u Zagrebu organizira Hrvatsko katoličko liječničko društvo. Program je započeo u 18.30 sati klanjanjem pred Presvetim Oltarskim Sakramentom, a potom je u 19.00 sati uslijedila sv. Misa, koju je kao i klanjanje, predvodio fra Josip Blažević.

Na osnivačkoj skupštini okupili su se predstavnici udruga, pokreta i zajednica kako bi udruživanjem u Savez stvorili preduvjete organiziranijem, koordiniranijem i sveobuhvatnijem djelovanju u civilnom društvu poglavito u zaštiti prava na život svakom ljudskom biću i zauzimanju za svaki ljudski život od začeća do naravne smrti.

Ciljevi i djelatnosti Hrvatskog saveza za život, kao i pristup bioetičkim pitanjima, temelje se na naravnim moralnim zakonima odnosno dosljednoj primjeni načela istine, ljubavi, pravednosti, poštenja, dobrote i konstruktivnosti na svim područjima koja se tiču zaštite ljudskog života, ali i dostojanstva ljudske spolnosti i rađanja te dostojanstva braka i obitelji.

Deset udruga ispunilo je uvjete za pristup u redovno članstvo, a još 10-tak udruga najavilo je pristupanje bilo u redovno bilo u pridruženo članstvo, čim za to stvore pravne preduvjete promjenama svojih statuta i održavanjem sjednica na kojima smjeraju donijeti odluku o pristupanju.

U uvodu radnom dijelu Skupštine nazočne je pozdravio dr. Petar-Krešimir Hodžić, voditelj Ureda HBK za obitelj, istaknuvši svoju osobnu radost i povijesnu dimenziju toga događaja. Dr. Hodžić pročitao je i pismo ohrabrenja krčkog biskupa mons. Valtera Župana, predsjednika vijeća HBK za obitelj, koji je pozdravljajući i blagoslivljajući okupljene, Savezu zaželio da „bude pun životnosti i strpljive prodornosti u promicanju svih vrednota koje će doprinijeti da i naš narod uživa život 'u izobilju'."

Nakon usvajanja Statuta jednoglasno su potvrđeni predloženici u tijela Saveza: peteročlano predsjedništvo na čelu s predsjednicom prof. dr. sci. Jasenka Markeljević, dr. med. i dopredsjednikom, specijalistom pedijatrije Šimom Paparićem, dr.med. i tročlani nadzorni odbor, a za izvršnu voditeljicu izabrana je gospodična Lidija Fodor, doktorandica bioetike. Osobito dojmljiva bila je ceremonija uvođenja novih dužnosnika u sklopu koje su zajedno sa svima okupljenima izrekli Prisegu branitelja života.

Plan i program rada Saveza, kojega je predstavila novoizabrana predsjednica, osim strukturalno-organizacijske sastavnice obuhvaća pet osnovnih smjerova djelovanja: edukacija i izdavaštvo; stručno-znanstveni; konkretno zauzimanje za život poput pružanja različitih usluga i osnivanja savjetovališta; organiziranje i koordiniranje udruga koje se zauzimaju za različite skupine potrebitih osoba te duhovno-molitveni koji bi, uspostavom učinkovite molitvene mreže, trebao biti potpora svemu. Uspostavljena je i radna skupina za obilježavanje Dana života 2010.

Na kraju okupljenima se obratio g. Marek Michalčík, izvršni direktor slovačkog Foruma života, iznijevši kratak prikaz toga Foruma koji djeluje od 2003. godine i trenutno ima 37 udruga članica. Zaželjevši uspješan razvoj Hrvatskom savezu za život, istaknuo je brojne sličnosti hrvatskog i slovačkog naroda te potrebu tješnje suradnje dviju nacionalnih krovnih organizacija u promicanju i zaštiti života, braka i obitelji.

Program je zaključen zahvalom svima onima koji su doprinijeli utemeljenju Hrvatskog saveza za život, a druženje se nastavilo uz prigodan domjenak kojega je za ovu prigodu darovala vlasnica restorana Marijino zvono, postavši tako prva članica Mreže prijatelja života koju Savez pokreće.
 
GESLO
Obitelji postani ono što jesi, obitelji vjeruj u ono što jesi. Ivan Pavao II

svijeca_stalak.jpgodlivena je u prigodi Prvog nacionalnog susreta hrvatskih katoličkih obitelji  u lipnju 2011. u Zagrebu. Simbolizira zajedništvo hrvatskih katoličkih obitelji u Uskrslome Gospodinu, istinskom Svjetlu. Svijeća, kao i hrastov svijećnjak na kojemu stoji, svojim znakovljem i izradom izražava njihovu vjeru u Krista i vjernost Katoličkoj crkvi povezujući prošlost, sadašnjost i budućnost hrvatskoga naroda i hrvatskih obitelji.

Letak          Knjižica

izazov_ocinstva_naslovnica.jpg
izazov_majcinstva_2017.jpg
wmof2018-web-button.png