Ured Hrvatske biskupske konferencije za obitelj

Naslovnica

MINUS U PLUS - emisija o vjeri i financijskoj slobodi na HKR-u

Ispis E-mail

mup_slika.jpgHrvatski katolički radio na inicijativu Ureda HBK za obitelj, koji je okupio stručnu skupinu ekonomista, pokrenuo je inovativni serijal emisija MINUS U PLUS o vjeri i financijskoj slobodi. Temeljni ciljevi emisije su: osvijestiti slušatelje na potrebu razumnog upravljanja novcem odnosno materijalnim dobrima u skladu s biblijskim načelima, Katekizmom katoličke crkve te odrednicama Socijalnog nauka Crkve; pomoći im da u tome upiju nudeći smjernice te konkretna znanja i vještine kako bi iz minusa prešli u plus; stvoriti podlogu podučavanju voditelja i potaknuti nastajanje malih studijskih skupina prije svega u katoličkim župama diljem Hrvatske.

Nastajanje ovog serijala potaknuto je prije svega sve većim brojem stvarnih ljudi i njihovim stvarnim problema u odnosa prema materijalnim dobrima i upravljanja tim dobrima, a potom i činjenica kako su financijski problemi jedan od tri glavna uzroka bračnih nesuglasica i razvoda braka. Dodatan poticaj bilo je izlaženje hrvatskih prijevoda knjiga o upravljanju materijalnim dobrima prema biblijskim načelima: I tvoj novac vrijedi, Howarda Daytona u izdanju Kristofora i Upravljanje novcem za katolike Phila Lenahana u izdanju Verbuma. Jasno je kako je trenutna kriza sve to još dodatno aktualizirala,

Emisije se emitira u terminu od 17.30 - 18.30 sati drugog i četvrtog petka u mjesecu. Uz to, bitno naglasiti potrebu kontinuiteta praćenja kako bi se sadržaj mogao na najbolji način iskoristiti u konkretnom životu slušatelja. Kupnja knjige Phila Lenahana svakako bi puno pomogla praćenju emisija, a svaku emisiju bit će moguće i naknadno preslušati te preuzeti korisne radne materijale iz tablice s rasporedom emisija:

  "Minus u plus" - raspored emitiranja, materijali i mp3 zapis emisija

 

Kroz dvanaest emisija pratit će se poglavlja knjige „Upravljanje novcem za katolike. 7 koraka do financijske slobode" u kojima će se moći saznati:

  • što Krist i Crkva govore o upravljanju novcem i što to znači za vas (Korak 1)
  • kako osnažiti svoj bračni i obiteljski život te naučiti djecu osnovama mudra upravljanja materijalnim dobrima (Korak 1)
  • što znači „raditi sa svrhom" i što to za vas konkretno znači (Korak 1)
  • što vam sve treba da razradite obiteljski financijski plan, da trošite u skladu sa svojim mogućnostima i da organizirate svoje izdatke (Korak 2)
  • osnovne štednje i ulaganja te što trebate znati o ispravnu planiranju svoje budućnosti i budućnosti svoje djece (Korak 3, Korak 5, Korak 7)
  • kako izaći iz duga (Korak 4)
  • odgovore na pitanja o kupovini i posjedovanju stambenoga prostora te kako se riješiti hipoteke (Korak 4)
  • kako se služiti raznim vrstama osiguravajućih polica (Korak 6)
  • zašto je dobro da vaša obitelj razvije načine planiranja kupnje osnovnih nekretnina (Korak 6)

U preostalim emisijama obradit će se teme o porezima, samozapošljavanju i honorarnim poslovima, obiteljskom poduzetništvu, ekonomiji zajedništva, međuobiteljskoj solidarnosti i obiteljskim zajednicama u župama.

 

Urednički tim:

doc. dr. sc. Zdenko Babić, Pravni fakultet u Zagrebu, Studij za socijalni rad

v. pred. mr. sc. Zrinka Gregov, Veleučilište VERN', Zagreb

Petar Krešimir Hodžić, dr. med., Ured HBK za obitelj, Zagreb

prof. dr. sc. Elza Jurun, Ekonomski fakultet, Split

dr. sc. Domagoj Sajter, Ekonomski fakultet, Osijek

 

Svoja pitanja, komentare, primjedbe, svjedočanstva i uspjehe u području upravljanja novcem u skladu s biblijskim načelima šaljite na Ova email adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili Javascript

 
GESLO
Obitelji postani ono što jesi, obitelji vjeruj u ono što jesi. Ivan Pavao II

svijeca_stalak.jpgodlivena je u prigodi Prvog nacionalnog susreta hrvatskih katoličkih obitelji  u lipnju 2011. u Zagrebu. Simbolizira zajedništvo hrvatskih katoličkih obitelji u Uskrslome Gospodinu, istinskom Svjetlu. Svijeća, kao i hrastov svijećnjak na kojemu stoji, svojim znakovljem i izradom izražava njihovu vjeru u Krista i vjernost Katoličkoj crkvi povezujući prošlost, sadašnjost i budućnost hrvatskoga naroda i hrvatskih obitelji.

Letak          Knjižica

izazov_ocinstva_naslovnica.jpg
izazov_majcinstva_2017.jpg
wmof2018-web-button.png