Ured Hrvatske biskupske konferencije za obitelj

Naslovnica

Održan IV. Svjetski kongres za život

Ispis E-mail
hrvati_zaragoza.jpgOd 6. - 8. studenoga 2009. godine Zaragoza je bila domaćin IV. Svjetskog pro-life kongresa na kojem je u organizaciji Ureda HBK za obitelj sudjelovala i sedmeročlana hrvatska delegacija. Kongresni sadržaji obuhvatili su stručna predavanja, okrugle stolove i dva večernja duhovno-simbolična događanja. Kongres je zaključen dodijelom nagrada zaslužnim pojedincima u promicanju i zaštiti života, a donesena je i završna Deklaracija.

Slijedom prethodna tri kongresa u Madridu 2003. g.; Limi 2005. g. i Gradu Meksiku 2007. godine od 6. - 8. studenog  u Zaragozi je održan IV. Svjetski pro-life kongres kojega je organizirala pro-life udruga španjolske pokrajine Aragon, a promicala Španjolska nacionalna pro-life udruga. Temom kongresa „Javna svijest: simfonija za život" željelo se ukazati na sveopću potrebu podizanja svijesti u korist kulture života. U prekrasnom Auditorumu umjesto filharmonije, širenju  simfonije za život doprinijeli su sudionici kongresa, njih preko 1.000 iz 31 zemlje. Među njima našla se i sedmeročlana delegacija iz Hrvatske predvođena voditeljem Ureda HBK za obitelj, a koju su činili predstavnici različitih organizacija i ustanova zauzetih u promicanju kulture života. 

Uz to, pozivu organizatora odazvali su se vrsni stručnjaci iz 14 zemalja koji su održali ukupno 24 izlaganja. Uvodno plenarno predavanje na temu „Za učinkovitu obranu života: o osobnosti branitelja" održala je dr. Jutta Burggraf, doktorica psiho-pedagogije na Sveučilištu u Kölnu i doktorica teologije na Sveučilištu u Navarri, a zaključno plenarno predavanje na temu „Smjernice za pro-life djelovanje u Europi u godinama koje dolaze" održao je John Smeaton,  predsjednik Društva za zaštitu nerođene djece (SPUC) iz Velike Britanije.

Ostala izlaganja bila su raspoređena unutar 5 okruglih stolova: Etičko-antropološka rasprava na temu „Koliko vrijedi najnemoćniji život. Nove ideje glede rasprave o pobačaju u 21. stoljeću"; Medicinsko-znanstvena rasprava na temu „Početak ljudskoga života"; Pravno-zakonodavna rasprava na temu „Pravna scena pobačaja u svijetu"; Društveno-skrbnička rasprava na temu „Društvene mreže u potpori trudnim ženama" te Političko-medijska rasprava na temu „Nazovimo stvari njihovim pravim imenom."

U svakom od okruglih stolova na kraće uvodno izlaganje moderatora, nastavljala bi se po tri izlaganja. Među njima svakako treba istaknuti sudjelovanje bračnog para Marija i Darke Živković, voditelja Obiteljskog centra iz Zagreba, koji su svojim izlaganjem „Bračna ljubav kao rješenje za napade na život" pobrali nemali pljesak sudionika. Okrugli stolovi zaključivani su odgovorima na izabrana pitanja sudionika.

Program kongresa sadržavao je svjedočenja i multimedijalne prezentacije kao i događanja u večernjim satima. Tako je u petak 6. 11. s početkom u 22 sata u bazilici sv. Engracije održano događanje koje je uključivalo svjedočanstva, video prezentacije i višejezičnu krunicu za život u kojoj je jedno otajstvo predmolilo troje članova hrvatske delegacije. U subotu se ušlo u molitvenom stavu klanjanjem pred Presvetim oltarskim sakramentom. Večernje događanje u subotu 7. 11. obilježilo je dojmljivim paljenjem milijun svijeća na trasi od 4 kilometra od Auditorijuma do poznate bazilike Gospe od Pillar, u znak siječanja na žrtve pobačaja u čemu je sudjelovalo na tisuće volontera, a pomogli su i sudionici kongresa.

Organizatori su se potrudili i široj javnosti ponuditi zanimljive sadržaje omogućivši slobodan ulaz u pokrajnu dvoranu gdje se održavali: forum za mlade o fazama razvoja zakona o pobačaju u Španjolskoj; forum udruga koje se bave post-abortivnim sindromom; prezentacije izdavačkih kuća te knjiga, časopisa i audiovizualnih materijala, a tamo su predstavljeni i različiti inovativni projekti i udruge koje brane život.  

Kongres je zaključen u nedjelju donošenjem završne Deklaracije i dodjelom nagrada za humanost i zauzimanje za život zaslužnim pojedincima. Osim novih saznanja i iskustava, sudionici kongresa obogaćeni su prije svega osjećajem zajedništva te spoznajom kako današnje vrijeme traži heroje i svece, koji u branjenju života ne odustaju na prvu prepreku i koji svoju snagu pronalaze u Kristu koji je Put, Istina i Život.
 
GESLO
Obitelji postani ono što jesi, obitelji vjeruj u ono što jesi. Ivan Pavao II

svijeca_stalak.jpgodlivena je u prigodi Prvog nacionalnog susreta hrvatskih katoličkih obitelji  u lipnju 2011. u Zagrebu. Simbolizira zajedništvo hrvatskih katoličkih obitelji u Uskrslome Gospodinu, istinskom Svjetlu. Svijeća, kao i hrastov svijećnjak na kojemu stoji, svojim znakovljem i izradom izražava njihovu vjeru u Krista i vjernost Katoličkoj crkvi povezujući prošlost, sadašnjost i budućnost hrvatskoga naroda i hrvatskih obitelji.

Letak          Knjižica

izazov_ocinstva_naslovnica.jpg
izazov_majcinstva_2017.jpg
wmof2018-web-button.png