Ured Hrvatske biskupske konferencije za obitelj

Naslovnica

Prvi spomenik nerođenoj i nevinoj dječici u Hrvatskoj

Ispis E-mail

spomenik_karlovac.jpeg

„Milosrdni Isuse oprosti nam  za nerođenu i nevinu dječicu koja više nisu s nama". Natpis je to ispod prvog spomenika nerođenoj i nevinoj dječici u Hrvatskoj, koji je u ponedjeljak, 5. listopada, na dan sv. Faustine Kowalske, svečano otkriven i blagoslovljen na karlovačkom groblju Jamadol. Spomenik je izradio kipar Franjo Haramina, a otkrio ga je karlovački gradonačelnik g. Damir Jelić. U nazočnosti kolega svećenika pred okupljenim mnoštvom obred blagoslova predvodio je dekan Karlovačkog dekanata vlč. Ferdinand Vražić.

Pozivu na sudjelovanje odazvao se veći broj svećenika, a događaj je okupio i mnoštvo u kojem valja istaknuti nazočnost članova gradskog poglavarstva Grada Karlovca predvođenih gradonačelnikom i dvoje dogradonačelnika.

Nositelji ideje postavljanja spomenika su Centar za nerođene „Betlehem" i Udruga za promicanje vrijednosti i poštivanje dara života „Gabrijel". Projekt je uspješno priveden kraju zahvaljujući pomoći brojnih dobročinitelja iz cijele Hrvatske kao i lokalnih vlasti, a osobito tvrtke Zelenilo koja se bavi održavanjem prostora. Spomenik je svojevrsni podsjetnik na svu nerođenu i nevinu dječicu koja više nisu s nama, dakle, ne samo na onu abortiranu već i onu spontano pobačenu, prerano umrlu u bolesti, nesrećama ili od gladi i žeđi te svu zlostavljanu i iskorištavanu dječicu.

Sam spomenik Milosrdnog Isusa, kako ga je vidjela sveta Faustina Kowalska, rad je kipara Franje Haramine iz Zaprešića. Kip od bijelog mramora visok je 180 cm i težak oko 800 kilograma, a otkrio je gradonačelnik grada Karlovca gospodin Damir Jelić.

Ovim činom ne želimo nikome prijetiti, nikoga ne želimo koriti ili osuditi, pred ovim spomenikom svi će moći zapaliti svijeću, pomoliti se, isplakati se, pomiriti se sa samim sobom, istaknuo je u uvodu pater Marko Glogović, pavlin voditelj  apostolata za život na ovim prostorima. Pri tome iznio je šokantne podatke kako se svaki dan u svijetu namjernim pobačajima usmrti oko 120 000 nerođenih mališana, a njih 30 do 50 u Hrvatskoj.

Spomenik je uz nazočnost više svećenika blagoslovio dekan Karlovačkog dekanata vlč. Ferdinand Vražić. Dekan Vražić blagoslovu je dodao vapaj i nadu da će doći dan kad će u Hrvatskoj i u svijetu prestati teći krv nevine dječice.

Prekrasno sunčano popodne dodatno je obogaćeno sudjelovanjem dječice u bjelini koja su zasipala podnožje spomenika laticama bijelih ruža. Osobito dirljivo bilo je i slušati pjesmu za nerođene koja završava dječjim glasom „Hvala ti majčice što si me rodila!" Zadrhtala su mnoga srca, a zakotrljala se i poneka suza niz obraze nazočnih. Paljenjem svijeća i ostavljanjem bijelih ruža pred spomenikom završio je samo jedan čin, a počelo je puno više od toga.
 
GESLO
Obitelji postani ono što jesi, obitelji vjeruj u ono što jesi. Ivan Pavao II

svijeca_stalak.jpgodlivena je u prigodi Prvog nacionalnog susreta hrvatskih katoličkih obitelji  u lipnju 2011. u Zagrebu. Simbolizira zajedništvo hrvatskih katoličkih obitelji u Uskrslome Gospodinu, istinskom Svjetlu. Svijeća, kao i hrastov svijećnjak na kojemu stoji, svojim znakovljem i izradom izražava njihovu vjeru u Krista i vjernost Katoličkoj crkvi povezujući prošlost, sadašnjost i budućnost hrvatskoga naroda i hrvatskih obitelji.

Letak          Knjižica

izazov_ocinstva_naslovnica.jpg
izazov_majcinstva_2017.jpg
wmof2018-web-button.png