Ured Hrvatske biskupske konferencije za obitelj

Naslovnica

Svako se začeto ljudsko biće ima pravo roditi

Ispis E-mail

Do sada neprevedeni govor pape Benedikta XVI. članovima Talijanskoga pokreta za život iz svibnja 2008.


Svako se začeto ljudsko biće ima pravo roditi

Govor pape Benedikta XVI. članovima Talijanskoga pokreta za život,

Vatikan, Dvorana blagoslova, 12. svibnja 2008.

 

Draga braćo i sestre,

S velikim vas zadovoljstvom danas primam i svakome od vas upućujem srdačan pozdrav. Ponajprije pozdravljam msgr. Michelea Pennisija, biskupa Piazze Armerine i nazočne svećenike. Poseban pozdrav upućujem poštovanom Carlu Casiniju, predsjedniku Pokreta za život i iskreno mu zahvaljujem za ljubaznim riječima koje mi je uputio u vaše ime. Pozdravljam članove Nacionalnog uprave i Izvršnog odbora Pokreta za život, predsjednike centara za pomoć životu, odgovorne za razne službe: projekt Gemma [Progetto Gemma], Zeleni telefon [Telefono Verde], SOS život [SOS Vita] i Crveni telefon [Telefono Rosso]. Isto tako pozdravljam predstavnike udruge Papa Ivan XXIII. i nekih europskih pokreta za život.

Preko vas koji ste ovdje nazočni širim nježne misli do onih koji su, ne mogavši osobno doći, duhovno sjedinjeni s nama. Osobito mislim na brojne dobrovoljce koji uz samoodricanje i velikodušnost s vama dijele plemenitu težnju promicanja i obrane ljudskoga života od njegova začetka. Vaš posjet pada na tridesetu obljetnicu od kad je u Italiji ozakonjen pobačaj. Kanite predložiti temeljito promišljanje o ljudskim i društvenim učincima koje je taj zakon proizveo u građanskoj i kršćanskoj zajednici u tom razdoblju. Promatrajući protekla tri desetljeća i uzimajući u obzir sadašnje stanje, nemoguće je ne priznati da je danas praktički postalo teže braniti ljudski život jer se razvio način mišljenja postupnog obezvrjeđivanja njegove vrijednosti, budući da je on povjeren pojedinčevoj prosudbi. Posljedica toga je smanjeno poštovanje prema ljudskoj osobi, vrednoti koja je u korijenu svakoga civiliziranog suživota, bez obzira na vjeru koja se ispovijeda.

Naravno, brojni su i složeni uzroci koji dovode do tako bolnih odluka kao što je pobačaj. S jedne strane, vjerna Gospodinovoj zapovijedi, Crkva se nikad ne umara isticati kako sveta vrednota postojanja svakoga čovjeka potječe iz Stvoriteljeva plana, a s druge strane potiče na promicanje svake inicijative u svrhu potpore ženama i obiteljima, kako bi se zajamčili povoljni uvjeti za prihvat života i za zaštitu ustanove obitelji utemeljene na braku između muškarca i žene. S druge strane, Crkva ohrabruje na promicanje svake inicijative u potporu ženama i obiteljima, kako bi se stvarali uvjeti skloni prihvatu života i zaštiti ustanove obitelji zasnovane na braku između muškarca i žene. Dopuštanje završetka [„prekida"] trudnoće ne samo da nije riješilo probleme koji muče brojne žene i nemali broj obitelji, nego je otvorilo još jednu ranu u našim društvima, nažalost već pritisnutima dubokim patnjama.

Zadnjih godina postoji velika posvećenost, i to ne samo od strane Crkve, kako bi se izašlo u susret potrebama i poteškoćama obitelji. Ipak, ne možemo skrivati da različiti problemi nagrizaju današnje društvo. Oni priječe da se, zbog nepovoljnog stanja u kojemu žive, ostvari želja tolikih mladih ljudi da se ožene i zasnuju obitelji. Nedostatak stalnog zaposlenja, zakonodavstva koje često nedovoljno štite majčinstvo, nemogućnost da se osigura odgovarajuća potpora djeci, neke su od smetnji koje kao da guše potrebu plodne ljubavi otvarajući vrata rastućem osjećaju nepovjerenja u budućnost. Nužno je stoga udružiti snage kako bi različite ustanove iznova mogle usredotočiti djelovanje na obranu čovječjeg života. Pozornost treba pokloniti obitelji u čijem se središtu život rađa i razvija. Prijeko je potrebno pomagati obitelj svim zakonodavnim sredstvima kako bi se olakšalo njezino zasnivanje i odgojna uloga u današnjem teškom društvenom sklopu.

U ovom bitnom kontekstu društva, za kršćane uvijek ostaje otvoreno žurno i prijeko potrebno područje apostolata i evanđeoskog svjedočenja: hrabro i s ljubavlju štititi život u svim njegovim razdobljima. Zato, draga braćo i sestre, molim Gospodina da blagoslovi djelovanje koje, kao centar pomoći životu [Centro di Aiuto alla Vita] i pokret za život [Movimento per la Vita], poduzimate da se izbjegne pobačaj, i u slučajevima teških trudnoća, radeći istodobno na prosvjećivanju, kulturnoj i političkoj raspravi. Nužno je konkretno svjedočiti da je poštovanje života prvi oblik pravde koji treba primjenjivati. Za onoga tko ima dar vjere to postaje obvezujući nalog, jer je Kristov sljedbenik pozvan da sve više bude „prorok" istine koja se ne može otkloniti: samo je

Bog - Gospodar života. On poznaje i voli, želi i vodi svakog čovjeka. Tu je najdublje i najveće jedinstvo čovječanstva: u činjenici da svako ljudsko biće ostvaruje jedinstveni Božji plan, svako ima podrijetlo u istoj Božjoj stvarateljskoj zamisli. Tako se razumije zašto Sveto pismo kaže: Tko god oskvrnjuje čovjeka, oskvrnjuje Božje vlasništvo (usp. Postanak 9, 5).

Ove je godine šezdeseta obljetnica Deklaracije o pravima čovjeka čija je zasluga što je omogućila različitim kulturama, pravnim izričajima i društvenim uređenjima da se zbliže oko temeljne jezgre vrednota, a time i prava. Kao što sam nedavno, za vrijeme posjeta Ujedinjenim narodima, podsjetio članice Ujedinjenih naroda, „ljudska prava traže da ih se poštuje jer su izraz pravednosti, a ne samo zato što ih nalaže zakonodavčeva volja... Promicanje ljudskih prava najučinkovitija je strategija za uklanjanje nejednakosti između država i društvenih skupina kao i za povećanje sigurnosti„" (New York, 18. travnja 2008.).

Zbog toga je vrlo pohvalan vaš napor na političkom području kao pomoć i poticaj ustanovama da se riječi „ljudsko dostojanstvo" da pravo prepoznavanje. Vaša inicijativa Odboru za pritužbe Europskog parlamenta u kojoj branite temeljne vrednote prava na život od začeća, obitelji zasnovane na braku muškarca i žene, prava svakoga začetog ljudskog bića da se rodi i da ga u obitelji odgoje roditelji, dalje potvrđuje pouzdanost vaše privrženosti i punog zajedništva s crkvenim učiteljstvom koje oduvijek proglašava i brani takve vrijednosti kao one o kojima se „ne može pregovarati".

Draga braćo i sestre, na susretu s vama 22. svibnja 1998. Ivan Pavao II. ponukao vas je da ustrajete u privrženosti ljubavi i obrani ljudskog života i podsjetio da je, zahvaljujući vama, puno djece moglo iskusiti radost neprocjenjivoga dara života. Deset godina kasnije, ja vam zahvaljujem na vašem služenju Crkvi i društvu. Koliko ste ljudskih života spasili od smrti! Nastavite tim putom i nemojte se bojati, kako bi osmijeh života pobijedio na usnama djece i njihovih majki. Svakoga od vas i brojne ljude s kojima se susrećete u centrima pomoći životu povjeravam majčinskoj zaštiti Djevice Marije, kraljice obitelji, i dok vam jamčim da vas se spominjem u molitvi, od srca blagoslivljam vas i one koji pripadaju pokretima za život u Italiji, Europi i diljem svijeta.

papa Benedikt XVI.

Preuzeto iz: Naša Gospa (Dubrovnik), XV (2009.) 40, str. 46-47.

 
GESLO
Obitelji postani ono što jesi, obitelji vjeruj u ono što jesi. Ivan Pavao II

svijeca_stalak.jpgodlivena je u prigodi Prvog nacionalnog susreta hrvatskih katoličkih obitelji  u lipnju 2011. u Zagrebu. Simbolizira zajedništvo hrvatskih katoličkih obitelji u Uskrslome Gospodinu, istinskom Svjetlu. Svijeća, kao i hrastov svijećnjak na kojemu stoji, svojim znakovljem i izradom izražava njihovu vjeru u Krista i vjernost Katoličkoj crkvi povezujući prošlost, sadašnjost i budućnost hrvatskoga naroda i hrvatskih obitelji.

Letak          Knjižica

izazov_ocinstva_naslovnica.jpg
izazov_majcinstva_2017.jpg
wmof2018-web-button.png