Ured Hrvatske biskupske konferencije za obitelj

Naslovnica arrow Obiteljski pastoral u Hrvatskoj arrow Područja djelovanja arrow Pastoral priprave za bračni i obiteljski život
Pastoral priprave za brak i obiteljski život

Dalja priprava

(usp. Direktorij, 41.)

Daljnja priprava za bračni i obiteljski život mladih odvija se prije svega u skladnom obiteljskom zajedništvu roditeljskog doma. Ono je temelj zdravog i naravnog odgoja djece i mladih za njihov budući bračni i obiteljski život. U tome je smislu od osobite važnosti sustavni posliježenidbeni pastoral, jer je kvalitetan rad s bračnim parovima i obiteljima najbolji oblik promicanja i ostvarenja "daljnje priprave na ženidbu". Prateći svaki bračni par, počevši od njihovog vjenčanja, pastoralna briga Crkve pomaže razvoj njihove bračne i obiteljske ljubavi, koja je temeljni preduvjet zdravog odgoja djece.
Cijeli tekst...
 

Bliža priprava

(usp. Direktorij, 42.)

Bliža priprava za sakrament ženidbe otvorena je svim zaručnicima, kako onima koji su bliski Crkvi, tako i onima koji su od nje udaljeni te predstavlja izvrsnu pastoralnu prigodu. Bliža bi priprava po sebi trebala započeti tečajem priprave za ženidbu koji se u Hrvatskoj redovito održavaju na dekanatskoj ili međudekanatskoj razini.

Aktualni raspored tečajeva priprave za brak u hrvatskim (nad)biskupijama:

Cijeli tekst...
 

Neposredna priprava

(usp. Direktorij, 43.)

Neposredna priprava na brak mora se obavljati na župnoj razini, a ima za cilj oživljavanje ili produbljivanje vjere. U toj pripravi trebaju sudjelovati uz župnika i osvjedočeni kršćanski bračni parovi koji će im dati svjedočanstvo vjere i življenja svoga posebnog kršćanskog poziva.
Cijeli tekst...
 

Pastoralni rad sa zaručnicima u okviru pastorala župne zajednice

(usp. Direktorij, 46.)

Zaručništvo u svome izvornom smislu predstavlja vrijeme rasta, milosti i odgovornosti. Uslijed sve kasnijeg sklapanja braka svjedoci smo stvarnosti 'produženog zaručništva' koje najčešće poprima karakteristike pravog bračnog života, iako 'zaručnici' u tom razdoblju još ne mogu ili ne žele preuzeti sve obveze bračnog zajedništva. Crkveno djelovanje mora tom razdoblju posvetiti ozbiljnu pozornost i razviti primjerenu ponudu, na što su prije svega pozvane župne zajednice. Svaka župna zajednica treba uočiti postojanje zaručničkih parova te im ponuditi programe za rast u zaručničkoj ljubavi i duhovnosti.
Cijeli tekst...
 
GESLO
Obitelji postani ono što jesi, obitelji vjeruj u ono što jesi. Ivan Pavao II

svijeca_stalak.jpgodlivena je u prigodi Prvog nacionalnog susreta hrvatskih katoličkih obitelji  u lipnju 2011. u Zagrebu. Simbolizira zajedništvo hrvatskih katoličkih obitelji u Uskrslome Gospodinu, istinskom Svjetlu. Svijeća, kao i hrastov svijećnjak na kojemu stoji, svojim znakovljem i izradom izražava njihovu vjeru u Krista i vjernost Katoličkoj crkvi povezujući prošlost, sadašnjost i budućnost hrvatskoga naroda i hrvatskih obitelji.

Letak          Knjižica

izazov_ocinstva_naslovnica.jpg
izazov_majcinstva_2017.jpg
wmof2018-web-button.png