Ured Hrvatske biskupske konferencije za obitelj

Naslovnica arrow Vijesti i najave
Vijesti i najave

Emisije "Izazov ocinstva" na Radio Mariji

Ispis E-mail

Od listopada 2016. do rujna 2017. godine na Radio Mariji emitirano je 12 emisija u kojima su u radijskom formatu obrađeni sadržaji katehetskog materijala »Izazov očinstva« za osnaživanje muškaraca/očeva u odgovornom ispunjavanju poslanja u obitelji, Crkvi i društvu. Snimke emisija može se preuzeti klikom na poveznice.

06. 10. 2016. - uvodna emisija

02. 11. 2016. - emisija uz 1. katehezu Bog - izvor očinstva

07. 12. 2016. - emisija uz 2. katehezu Brak - temelj

04. 01. 2017. - emisija uz 3. katehezu Zaštita života - preduvjet očinstva

01. 02. 2017. - emisija uz 4. katehezu Djeca - očinstvo u svagdašnjici

01. 03. 2017. - emisija uz 5. katehezu Ranjeno očinstvo

05. 04. 2017. - emisija uz 6. katehezu Duhovno očinstvo

03. 05. 2017. - emisija uz 7. katehezu Otac u Crkvi

07. 06. 2017. - emisija uz 8. katehezu Otac u društvu

05. 07. 2017. - emisija uz 9. katehezu Očinstvo svetoga Josipa

02. 08. 2017. - emisija uz 10. katehezu Svetost - cilj očinstva

06. 09. 2017. - završna/evaluacijska emisija

 

Pripreme za III. nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji

Ispis E-mail

nadbiskup_barisic.jpgSplitsko-makarska nadbiskupija, domaćin Trećeg nacionalnog susreta hrvatskih katoličkih obitelji koji će se održati 2018. godine u Solinu pod geslom: „Očinstvo i majčinstvo: dva lica roditeljskog poslanja", s početkom nove crkvene godine intenzivirala je pripreme za to događanje. Mons. dr. Marin Barišić, splitsko-makarski nadbiskup, uputio je proglas svim vjernicima svoje nadbiskupije. Uočavajući krizu identiteta koja nije mimoišla ni očeve u proglasu je istaknuto da će prva godine pripreme biti posvećena očinstvu, a u drugoj će se naglasak staviti na majčinstvo.

 

Najava: Tribine filmova kršćanske tematike: „Očinstvo u filmu“

Ispis E-mail

Nadbiskupijski pastoralni institut u Zagrebu u pastoralnoj 2016./2017. godini priređuje tribine filmova o temi „Očinstvo u filmu". Tribine će se održavati u Dvorani Vijenac, Kaptol 29a, Zagreb od listopada 2016. do lipnja 2017. godine u pravilu zadnjeg petka u mjesecu (Raspored tribina OVDJE). Prije projekcije filma okupljenima će se uvodno obratiti voditelji tribine, filmski kritičar Tomislav Čegir, te teologinja i komunikologinja dr. Irena Sever Globan. Nakon projekcije filma predviđena je rasprava. Ulaz na sve projekcije je slobodan. Prva tribina predviđena je u petak, 28. listopada 2016., a prikazivat će se film "Mjesec od papira" (Paper Moon) redatelja Petera Bogdanovicha (SAD, 1973.).

 

 

Serijal emisija "Izazov očinstva" na Radio Mariji

Ispis E-mail

pkh_u_studiju_rm.jpgUz katehetski materijal za osnaživanje muškaraca / očeva u odgovornom ispunjavanju poslanja u obitelji, Crkvi i društvu "Izazov očinstva ", voditelj Ureda HBK za život i obitelj započeo je sa serijalom istoimenih emisija na Radio Mariji, koje će se emitirati prve srijede u mjesecu tijekom deset mjeseci od studenog 2016. do rujna 2017. obrađujući deset priređenh kateheza u radijskom formatu. Audiozapis uvodne emisije od 6. listopada 2016. u kojoj je gostovao dubrovački biskup mons. Mate Uzinić, predsjednik Vijeća HBK za život i obitelj, može se pronaći OVDJE .

 

Pri Svetoj Stolici utemeljen Dikasterij za laike, obitelj i život

Ispis E-mail

Na svetkovinu Uznesenja Blažene Djevice Marije 15. kolovoza 2016. godine papa Franjo je potpisao motuproprij Sedula Mater (Brižna majka), kojim je službeno utemeljio novi Dikasterij za laike, obitelj i život objedinivši tako rad Papinskog vijeća za laike i Papinskog vijeća za obitelj koja će 1. rujna prestati postojati. Prema statutu ad experimentum, Dikasterij ima ovlasti za promicanje života, apostolata vjernika laika, pitanja pastoralne skrbi obitelji i njezina poslanja prema Božjem naumu, te za skrb i podršku ljudskoga života. Dikasterijem predsjeda pročelnik, a pomaže mu tajnik i troje podtajnika od kojih svaki predsjeda jednom od tri odjela: za vjernike laike, za obitelj i za život. Prvim pročelnikom papa je imenovao mons. Kevina Josepha Farrella, dosadašnjeg biskupa Dallasa iz SAD-a, a mons. Vincenza Pagliu, dosadašnjeg predsjednika Papinskog vijeća za obitelj, imenovao je predsjednikom Papinske akademije za život. Podrobnije OVDJE .

 

Objavljeni vrijeme održavanja i tema IX. Svjetskog susreta obitelji

Ispis E-mail

9sso_dublin_2018.jpg

U utorak 24. svibnja 2016. na konferenciji za novinare u Vatikanu mons. Vicenzo Paglia, predsjednik Papinskog vijeća za obitelj i mons. Diarmuid Martin, dublinski nadbiskup, službeno su objavili da će se IX. Svjetski susret obitelji održati u Dublinu, Irska od 22. do 26. kolovoza 2018. godine. Na tragu postsinodalne apostolske pobudnice Amoris Laetitia (Radost ljubavi) Papa Franjo je odredio da će tema susreta biti: Evanđelje obitelji: Radost za svijet. 

 

Presuda ECHR-a u svezi statusa prekobrojnih zametaka

Ispis E-mail

echr_logo.jpgVeliko vijeće Europskog suda za ljudska prava (ECHR) 27. kolovoza 2015. donijelo je presudu (br. 46470/11)  u slučaju Parrillo protiv Italije u svezi statusa prekobrojnih ljudskih zametaka začetih in vitro i potom sačuvanih zamrzavanjem, utvrđujući da se ljudski zametak ne može svesti pod 'vlasništvo' te da nije došlo do povrede privatnosti privatnog i obiteljskog života podnositeljice tužbe.

Cijeli tekst...
 

Poziv na svetost u braku

Ispis E-mail

sveti_supruznici.jpgSvetost nije rezervirana samo za osobe posvećenog života, pape, biskupe, svećenike, redovnike i redovnice, već su na svetost svi pozvani. O tome govori i dokument Hrvatske biskupske konferencije "Pozvani na svetost" iz 2002. godine. Dakle, svetost je moguće ostvariti i u bračnom odnosno obiteljskom životu.

Cijeli tekst...
 
«« Početak « Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 Sljedeća » Kraj »»

Stranice 9 - 16 od 56
GESLO
Obitelji postani ono što jesi, obitelji vjeruj u ono što jesi. Ivan Pavao II

svijeca_stalak.jpgodlivena je u prigodi Prvog nacionalnog susreta hrvatskih katoličkih obitelji  u lipnju 2011. u Zagrebu. Simbolizira zajedništvo hrvatskih katoličkih obitelji u Uskrslome Gospodinu, istinskom Svjetlu. Svijeća, kao i hrastov svijećnjak na kojemu stoji, svojim znakovljem i izradom izražava njihovu vjeru u Krista i vjernost Katoličkoj crkvi povezujući prošlost, sadašnjost i budućnost hrvatskoga naroda i hrvatskih obitelji.

Letak          Knjižica

izazov_ocinstva_naslovnica.jpg
izazov_majcinstva_2017.jpg
wmof2018-web-button.png