Ured Hrvatske biskupske konferencije za obitelj

Naslovnica arrow Vijesti i najave
Vijesti i najave

Proslava Dana života i Dana braka u hrvatskim (nad)biskupijama

Ispis E-mail
U hrvatskim (nad)biskupijama i ove godine spremaju se proslave Dana života prve nedjelje u veljači i Međunarodnog dana braka druge nedjelje u veljači. Primjerice:
Cijeli tekst...
 

Poruka za Dan života 2017.

Ispis E-mail

U petak, 27. siječnja 2017. u zgradi Hrvatske biskupske konferencije u Zagrebu dubrovački biskup mons. Mate Uzinić, predsjednik Vijeća HBK za život i obitelj, na konferenciji za novinare predstavio je poruku Vijeća uz Dan života 2017. naslovljenu "Suočavanje sa starenjem kao prilika za rast", a predstavljeni su i naglasci internog kolokvija održanog toga dana u okviru zajedničke sjednice članova Vijeća s nad/biskupijskim povjerenicima za pastoral braka i obitelji. Podrobnije ovdje.

 

Emisije "Izazov ocinstva" na Radio Mariji

Ispis E-mail

rm_hr.jpgPrve srijede u mjesecu od listopada 2016. do rujna 2017. u terminu od 10.30 - 11.15 sati na Radio Mariji moguće je pratiti emisije u kojima se u radijskom formatu obrađuju katheze iz katehetskog materijala "Izazov očinstva" za osnaživanje muškaraca/očeva u odgovornom ispunjavanju poslanja u obitelji, Crkvi i društvu. Snimke emisija dostupne su u arhivu emisija Radio Marije:

Cijeli tekst...
 

Pripreme za III. nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji

Ispis E-mail

nadbiskup_barisic.jpgSplitsko-makarska nadbiskupija, domaćin Trećeg nacionalnog susreta hrvatskih katoličkih obitelji koji će se održati 2018. godine u Solinu pod geslom: „Očinstvo i majčinstvo: dva lica roditeljskog poslanja", s početkom nove crkvene godine intenzivirala je pripreme za to događanje. Mons. dr. Marin Barišić, splitsko-makarski nadbiskup, uputio je proglas svim vjernicima svoje nadbiskupije. Uočavajući krizu identiteta koja nije mimoišla ni očeve u proglasu je istaknuto da će prva godine pripreme biti posvećena očinstvu, a u drugoj će se naglasak staviti na majčinstvo.

 

Najava: Tribine filmova kršćanske tematike: „Očinstvo u filmu“

Ispis E-mail

Nadbiskupijski pastoralni institut u Zagrebu u pastoralnoj 2016./2017. godini priređuje tribine filmova o temi „Očinstvo u filmu". Tribine će se održavati u Dvorani Vijenac, Kaptol 29a, Zagreb od listopada 2016. do lipnja 2017. godine u pravilu zadnjeg petka u mjesecu (Raspored tribina OVDJE). Prije projekcije filma okupljenima će se uvodno obratiti voditelji tribine, filmski kritičar Tomislav Čegir, te teologinja i komunikologinja dr. Irena Sever Globan. Nakon projekcije filma predviđena je rasprava. Ulaz na sve projekcije je slobodan. Prva tribina predviđena je u petak, 28. listopada 2016., a prikazivat će se film "Mjesec od papira" (Paper Moon) redatelja Petera Bogdanovicha (SAD, 1973.).

 

 

Serijal emisija "Izazov očinstva" na Radio Mariji

Ispis E-mail

pkh_u_studiju_rm.jpgUz katehetski materijal za osnaživanje muškaraca / očeva u odgovornom ispunjavanju poslanja u obitelji, Crkvi i društvu "Izazov očinstva ", voditelj Ureda HBK za život i obitelj započeo je sa serijalom istoimenih emisija na Radio Mariji, koje će se emitirati prve srijede u mjesecu tijekom deset mjeseci od studenog 2016. do rujna 2017. obrađujući deset priređenh kateheza u radijskom formatu. Audiozapis uvodne emisije od 6. listopada 2016. u kojoj je gostovao dubrovački biskup mons. Mate Uzinić, predsjednik Vijeća HBK za život i obitelj, može se pronaći OVDJE .

 

Pri Svetoj Stolici utemeljen Dikasterij za laike, obitelj i život

Ispis E-mail

Na svetkovinu Uznesenja Blažene Djevice Marije 15. kolovoza 2016. godine papa Franjo je potpisao motuproprij Sedula Mater (Brižna majka), kojim je službeno utemeljio novi Dikasterij za laike, obitelj i život objedinivši tako rad Papinskog vijeća za laike i Papinskog vijeća za obitelj koja će 1. rujna prestati postojati. Prema statutu ad experimentum, Dikasterij ima ovlasti za promicanje života, apostolata vjernika laika, pitanja pastoralne skrbi obitelji i njezina poslanja prema Božjem naumu, te za skrb i podršku ljudskoga života. Dikasterijem predsjeda pročelnik, a pomaže mu tajnik i troje podtajnika od kojih svaki predsjeda jednom od tri odjela: za vjernike laike, za obitelj i za život. Prvim pročelnikom papa je imenovao mons. Kevina Josepha Farrella, dosadašnjeg biskupa Dallasa iz SAD-a, a mons. Vincenza Pagliu, dosadašnjeg predsjednika Papinskog vijeća za obitelj, imenovao je predsjednikom Papinske akademije za život. Podrobnije OVDJE .

 

Objavljeni vrijeme održavanja i tema IX. Svjetskog susreta obitelji

Ispis E-mail

9sso_dublin_2018.jpg

U utorak 24. svibnja 2016. na konferenciji za novinare u Vatikanu mons. Vicenzo Paglia, predsjednik Papinskog vijeća za obitelj i mons. Diarmuid Martin, dublinski nadbiskup, službeno su objavili da će se IX. Svjetski susret obitelji održati u Dublinu, Irska od 22. do 26. kolovoza 2018. godine. Na tragu postsinodalne apostolske pobudnice Amoris Laetitia (Radost ljubavi) Papa Franjo je odredio da će tema susreta biti: Evanđelje obitelji: Radost za svijet. 

 
«« Početak « Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 Sljedeća » Kraj »»

Stranice 1 - 8 od 50
GESLO
Obitelji postani ono što jesi, obitelji vjeruj u ono što jesi. Ivan Pavao II

svijeca_stalak.jpgodlivena je u prigodi Prvog nacionalnog susreta hrvatskih katoličkih obitelji  u lipnju 2011. u Zagrebu. Simbolizira zajedništvo hrvatskih katoličkih obitelji u Uskrslome Gospodinu, istinskom Svjetlu. Svijeća, kao i hrastov svijećnjak na kojemu stoji, svojim znakovljem i izradom izražava njihovu vjeru u Krista i vjernost Katoličkoj crkvi povezujući prošlost, sadašnjost i budućnost hrvatskoga naroda i hrvatskih obitelji.

Letak          Knjižica

izazov_ocinstva_naslovnica.jpg
izazov_majcinstva_2017.jpg
wmof2018-web-button.png